Creșterile de prețuri la utilități, dar și majorările care au loc în piața construcțiilor dăunează grav bugetelor locale ale comunelor și orașelor mici. În județul Timiș, primarii caută să facă economii ca să supraviețuiască până la finalul anului. Alții spun că sunt în pericol inclusiv investițiile în proiectele cu fonduri europene. O speranță o reprezintă rectificarea bugetară care se așteaptă la sfârșitul verii.
În orașul Ciacova, spre exemplu, sunt în derulare 6 proiecte pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Devizele au crescut, în acest an, cu până la 40%, explică primarul Filip Petru. Ca să poată susține co-finanțarea în continuare, primarul a făcut un împrumut.
„Problema pe care o întâmpinăm este legată de faptul că de la momentul la care am demarat SF-urile, DALI-urile și am semnat contractul de finanțare cu ADR Vest – prin 2018-2019 -, între timp a apărut o ordonanță care a mărit salariile în construcții plus că era acea ordonanță cu standardul de cost. Când am dat investițiile în proiectare, diferența între proiectul tehnic și sumele care au rezultat în faza de DALI sau studiu de fezabilitate au fost destul de mari. Avem proiecte pentru care au crescut prețurile cu 30-40%. Ca să pot să finalizez aceste proiecte am apelat la un împrumut din Trezorerie care se ridică la aproape 2 milioane de euro, cam la atât se ridică cheltuielile neeligibile. În plus, au apărut OUG 15 și 64 cu ajustarea prețurilor care tot în cârca noastră cade. Noi le plătim. Vă dați seama că o să ajungem în imposibilitatea să finalizăm aceste proiecte europene și partea mai gravă este că dacă nu finalizăm până în 2023 aceste proiecte europene trebuie să dăm înapoi banii de la UE pe care i-am consumat.”, a declarat Petru Filip.
Primarul speră ca guvernul să intervină în sprijinul autorităților locale, mai cu seamă că există presiuni și din partea constructorilor contractați pentru realizarea acestor investiții.
„Mă gândesc că o să se întâmple ceva și guvernanții vor lua măsuri pentru că sunt presiuni mari din partea constructorilor. Nu este încă cazul la Ciacova, sper să nu se întâmple, să abandoneze lucrările. Dar am discuții cu constructorul și încerc să îl încurajez să continue și sperăm că în final o să rezolvăm toate aceste probleme.”, a precizat primarul.
Edilul local a mai spus și că analizează introducerea unei măsuri mai puțin populare care ar aduce economii la bugetul local, măsură care a fost luată în alte localități din țară: oprirea iluminatului public pe timpul nopții. Asta în condițiile în care, în Ciacova, până în 2020, pe fiecare stâlp au fost montate lămpi tip led, investiție realizată din fonduri proprii.
„Încă nu suntem în postura de a opri iluminatul public, dar dacă o să continuăm așa probabil că o să se întâmple acest lucru pentru că banii s-au bugetat pe trimestre, la începutul anului. Crescând prețurile la curent, la energie, este clar că ne-au crescut foarte mult facturile pentru iluminatul public și pentru celelalte utilități. Pe cât putem încercăm să facem economii, dar trebuie să și funcționăm. Sunt cheltuielile curente cu combustibilul, curentul, contractele pe care le avem de întreținere a aparatului, astea trebuie să meargă că altfel nu putem să lucrăm cu publicul. Sperăm să nu ajungem să închidem primăria.”, a mai spus Petru Filip.
Lucrurile nu sunt roz nici în comuna Nițchidorf. Din cauza bugetului redus, autoritățile locale nu au putut depune nici proiecte pentru investiții derulate prin programe naționale.
„Noi, primăriile cu buget foarte redus, chiar suntem constrânse de aceste fonduri din exterior. Tot ce înseamnă proiecte pe Anghel Saligny sau PNRR presupun bani, din punctul meu de vedere nu puțini, pentru studii de fezabilitate. Având în vedere acest lucru, comuna pe care eu o păstoresc are o problemă destul de delicată. Nu mă pot încadra la nicio investiție pe raza comunei, dacă îmi doresc să depun aceste proiecte pentru obținerea finanțării. Banii alocați în acest an au fost foarte puțini. Așteptăm o rectificare de buget pozitivă care să ne scoată din situația în care suntem.”, a declarat primarul Dănuț Drăghici.
Și aici, autoritățile caută să facă economii cum pot.
„Vă dau un simplu exemplu. Am avut organigrama formată din 17 angajați. Mi-a plecat un referent cultural. Am preferat să cumulez funcția cu o alta tocmai pentru a rămâne ceva bani la buget din economiile acelui post. Pentru comuna mea este foarte important. Discutăm de câteva zeci de mii de lei care sunt foarte importanți pentru investițiile pe care eu îmi doresc să le fac în localitate. (…) Cu siguranță dacă vom fi nevoiți vom opri și iluminatul public pe timpul nopții. Dar, din punctul meu de vedere, în 2022 nu cred că este o măsură corectă și normală, ținând cont de faptul că noi, comunele care au investiții în iluminatul public, am redus costurile folosind acele becuri economice de tip led.”, a mai spus primarul comunei.