Spectacol de vis! Don Quijote, pe scena Teatrului de Vest Reșița

teatrul de vest

Visul și visarea reprezintă tematica pe care Teatrul de Vest Reșița o va aborda în viitoarele spectacole. Așa că cea de-a treia premieră din acest an este Don Quijote, unul dintre marii visători ai literaturii.

Cea de-a treia premieră din acest an a Teatrului de Vest Reșița, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, regizor la Teatrul Național din Timișoara, se numește „Don Quijote”, după Miguel de Cervantes. Este primul spectacol dintr-o serie care vor avea ca tematică visarea. „Anul acesta ne-am propus să fie un an cu câteva titluri importante din literatura universală despre visare. Am început cu «Don Quijote», unul dintre marii visători ai planetei, vom continua cu un Shakespeare. Vom avea «Visul unei nopți de vară» și vom avea Calderon de la Barca – «Viața este vis», regizat de Toma Enache, unul dintre cei mai buni regizori români la ora actuală.” a dezvăluit managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu.

florin ionescu

În ceea ce privește spectacolul „Don Quijote”, acesta va avea premiera joi, 30 martie, de la ora 19.00, iar mai apoi vineri, 31 martie, de la aceeași oră. Scenografia îi aparține lui Inocențiu Ieremia, aflat la a doua colaborare cu Teatrul din Reșița, după ce a debutat aici cu spectacolul „După repetiție”, în regia lui Ioan Cărmăzan.

„«Don Quijote» este cel mai bine vândut volum din istoria literaturii de la inventarea tiparului. Tema visării este una fundamentală romanului lui Cervantes. Dar, așa cum de exemplu Scufița Roșie de când a fost inventată povestea, a suferit foarte multe modificări, Don Quijote, ca să poată fi povestit azi și să poată fi urmărit cu atenție și cu interes, îi trebuie cumva adaptată povestea. Nu-mi imaginez că mai există cineva care crede și acceptă ca un personaj să se dedea la seria de aventuri așa cum o povestește Miguel de Cervantes. Motiv pentru care mi-am permis cu modestie să reformulez, astfel încât să fiu capabil să scriu povestea asta și să fiu crezut. Credibilitatea era primul atu care trebuia dobândit la începerea acestui proiect. Spectacolul merge pe povestea lui Don Quijote, dar o justifică cumva altfel, astfel încât aș putea spune că este un film despre bătrânețe, cu un montaj oarecum cinematografic despre desprinderea omului din lumea reală în favoarea unei lumi imaginare. Este un spectacol despre demență, despre rătăcire.”, a explicat regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

ion ardeal ieremia

În ceea ce privește colaborarea cu trupa de actori de la Reșița, Ieremia spune că a fost o plăcere deosebită, sperând ca acest spectacol să aducă în sala teatrului cât mai mulți spectatori. „Plăcerea de a lucra cu o trupă de actori cu care nu am mai lucrat până acum este în totalitate a mea. Pentru regizorii care au un loc de muncă stabil, orice ocazie de a-și schimba trupa este o bucurie. Omul de lângă mine, în ciuda vârstei deranjant de tinere (n.r. Alexandru Moldovan), îl joacă pe Don Quijote și o face foarte bine. Pe Florin Ruicu îl știți, el va fi Sancho Panza. Dacă spectacolul ăsta contribuie la creșterea numărului constant de spectatori este foarte bine.”, a mai spus regizorul.

Alexandru Moldovan, cel care îi dă viață lui Don Quijote, spune că personajul a fost cel mai dificil din cariera sa. „Aș vrea să le mulțumesc tuturor colegilor pentru îngăduință și pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine în această lună și jumătate. Este cel mai complex personaj cu care am lucrat până acum și mi-a fost foarte dificil, o partitură mai grea n-am întâlnit. Vreau să mulțumesc regizorului pentru îndrumare, chiar dacă poate uneori își pierdea răbdarea. Este un spectacol la care am început să țin treptat din moment ce puneam tot mai multe sentimente, încât am ajuns să îmi pese atât de mult de ceea ce fac, încât sper să jucăm cât mai mult și să găsesc cât mai multe lucruri despre acesta jucând acest spectacol. Este de văzut.”, a subliniat Alexandru Moldovan.

alexandru moldovan

Din distribuția spectacolului mai fac parte actorii Camelia Ghinea, Claudiu Gabor, Robert Danci, Cezara Crețu, Ioana Dobrea, Marius Tudor, Ana-Maria Cizler, Rusalina Bona, Sorin Fruntelată, Alin Turcu și Alis Pelle.

actori teatrul de vest

Un alt element deosebit în ceea ce privește spectacolul „Don Quijote”, o premieră pentru Teatrul de Vest, este videoproiecția creată de Damian Iuliu, omul care i-a fost recomandat managerului Florin Ionescu de regizorul francez Richard Navaro, cel cu care Damian lucrează pentru spectacolul alb-negru non-verbal în trei personaje „Dracula”. „Mulțumesc domnului director că s-a gândit la mine! După colaborarea cu Richard, acesta ar fi al doilea proiect, cu toate că această distribuție este înaintea distribuției lui Richard. Aș vrea să dedic această proiecție unui fost actor care a murit în 2013 și parcă în 1996, pe această scenă, a jucat rolul lui Don Quijote, și anume Ovidiu Cristea.”, a declarat Damian Iuliu.

damian iuliu

În ceea ce privește planurile de viitor, managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu, a dezvăluit că se mai pregătește o premieră semnată de Camelia Ghinea. După succesul cu „Aterizează stewardesele”, o altă comedie vine să îi bucure pe cărășeni: „Floare de cactus”. Un nou spectacol regizat de Ioan Cărmăzan își face și el loc pe lista de premiere: „Povestiri din Bocșa”, o adaptare a volumului său cu același nume lansat în anii ’80. Spectacolul se va juca odată cu inaugurarea Casei de Cultură din Bocșa, după finalizarea lucrărilor, fiind vorba despre un parteneriat cu Primăria Bocșa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/