Invitat în redacția Express de Banat, Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a vorbit și despre oportunitățile de finanțare pentru primăriile din județ, concluzia fiind că sunt foarte mulți bani disponibili, doar curaj pentru scrierea proiectelor ar mai trebui.
Cu toate acestea, Maxim spune că atunci când se scrie un proiect trebuie atenție și la planificarea domeniilor de intervenție făcută de ADR, și la masterplanurile locale și județene deja adoptate: „Într-adevăr, abordarea strategică coordonată şi corelată este unul dintre principalele atuuri ale fondurilor europene. Fondurile europene sunt nu tocmai în zona foarte dorită de beneficiari, se pare că este foarte mult timpul dintre perioada în care planifici şi accesul la resurse, uneori li se pare că este foarte mult timp pierdut. Dar ce pot să spun este că, în momentul în care lucrurile încep să se deruleze, pentru că, dacă se verifică şi se corelează, se pun în ordine toate documentele, nu pot apărea pe parcurs surprize, ceea ce se poate întâmpla, din păcate, la alte tipuri de resurse care nu s-au verificat înainte foarte corect şi cooerent. Tocmai de aceea, fondurile europene sunt de preferat”.
Sorin Maxim spune că primarii se mai feresc și de birocrația excesivă, dar de care nu se face vinovat ADR Vest. „Eu cred că această birocraţie este uneori mai mult încărcată decât ar fi ea de dorit la nivel european. Aceste fonduri europene nu cer mai mult decât cere legislaţia naţională, dar această legislaţie naţională nu este suficient corelată cu nevoile actuale, atât din punct de vedere al documentelor şi al interferenţelor între instituțiile de stat, dar şi din punct de vedere al activităţilor, care sunt mult mai complexe ca în anii 90. Lucrurile au evoluat foarte mult şi interacţiunea cu economia trebuie să fie mult mai suplă şi mult mai facilă pentru economie. În final, dacă nu suntem destul de bine ancoraţi în ceea ce se numeşte economie, fie că discutăm de economie locală, regională sau globală, cred că avem foarte multe de pierdut.
Se vede clar că sunt foarte multe localităţi total dependente de un buget care nu ajunge nici măcar pentru a plăti salarile sau utilităţile. Undeva este o problemă. Astfel de localităţi, nu discutăm de a le închide, sau de a le muta, sau a le găsi soluţii extreme, dar sunt şi zone care pot produce mai mult, trebuie ajutate să se dezvolte, pentru a simţi şi aceste zone care nu îşi permit, practic, nişte mecanisme foarte bune şi stabilite de la început. Trebuie optimizate, trebuie corelate, coagulate anumite activităţi care se fac în acest moment în mod divizat, pe mai multe paliere, şi este păcat. Din păcate, ne propunem, uneori, prea mult şi după aceea realizăm prea puţin, de aceea apare această mare diferenţă. Cred că ar trebui să fim puţin mai temperaţi la ceea ce ne propunem, dar să şi realizăm ceea ce avem de făcut, şi undeva să se contorizeze aceste implementări”, crede Sorin Maxim.
O altă problemă identificată de Maxim, în ceea ce privește administrația publică și accesul la fonduri europene, este lipsa vocii primarilor de localități mici atunci când se planifică alocările de bani la nivel macro. „Atunci când se planifică şi se stabilesc axele mari, nu se ţine destul de suficient cont de ceea ce îşi doresc autorităţile locale. Dar un lucru pe care trebuie să îl explic este că România nu mai poate să planifice la nivel naţional, deja diferenţele între judeţe sunt mari, între regiuni sunt foarte mari. Şi atunci, ritmul de dezvoltare şi nevoile în acest moment sunt diferite. Şi este păcat să te duci cu aceleaşi tipuri de instrumente, că sigur acelea vor crea distorsiuni în piaţă şi nu vor rezolva nevoile!”, mai crede directorul Sorin Maxim.