Sorin Grindeanu, despre carantinarea localităților din Timiș: „Haos total, amatorism, inconștiență”

Sorin Grindeanu cataloghează drept „haos total, amatorism, inconștiență” decizia autorităților de a băga în carantină unele localități din Timiș: „Cum să-ți bați joc de zeci de mii de oameni? Simplu, prin măsuri luate prost și prin crearea unui haos care să genereze panică”.

„Haos total, amatorism, inconștiență. Bâjbâieli penibile ale PNL în gestionarea pandemiei. Cum să-ți bați joc de zeci de mii de oameni? Simplu, prin măsuri luate prost și prin crearea unui haos care să genereze panică. Pe scurt, situația arată cam așa: Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis peste Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș să carantineze 13 localități din Timiș, printr-o măsură de un absurd fără precedent, ca mod de lucru. În plus, fără stabilirea documentelor necesare pentru circulație și a sancțiunilor pe care le riscă populația în caz de încălcare a restricțiilor. Este halucinant să declari carantinarea unei zone cu o oră și cincisprezece minute înainte de momentul efectiv al instituirii, printr-un mesaj transmis presei pe WhatsApp”, acuză Sorin Grindeanu.

El precizează că propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș transmisă la București era de a institui carantină în 13 localități din Timiș, începând cu 5 spre 6 noiembrie, la ora 24.00.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns cu o altă hotărâre prin care a decis instituirea carantinei din 5 noiembrie, de la ora 5.00 dimineața. Cert este că la 3.45 a primit și presa informarea de la Prefectură. Penibilul absolut s-a produs la ora 5.00 când prefectul județului, doamna Liliana Oneț a «descins» la Moșnița «să taie panglica» la inaugurarea carantinei. Era mult mai utila dacă se preocupa să clarifice problema documentelor și a sancțiunilor, necunoscute încă. În cazul localităților periurbane, există câteva dileme pe care autoritățile ar fi trebuit să le clarifice cu celeritate, pentru a fi de ajutor cetățenilor”, adaugă Grindeanu.

CITEȘTE ȘI: EROAREA de la Prefectură: carantina instituită în cele 8 localități din Timiș e deja în vigoare de la ora 5. Poliția anunță rutele ocolitoare

Sorin Grindeanu afirmă că majoritatea întrebărilor se leagă de instituirea carantinei în localități în care 90% dintre cetățeni ies ca să meargă la lucru în Timișoara, „dacă sunt puse autoritățile pe dat amenzi ca să strângă bani la bugetul făcut praf de ministrul Cîțu sau cum ne vor scăpa guvernanții și reprezentanții lor de pandemie când nu știu să stabilească niște reguli simple nici în sănătate, nici în învățământ”.

„Măsurile de protecție a populației sunt bine venite, asta e cert, dar trebuie însoțite de informații clare pentru a nu crea haos și pentru a nu bulversa lumea, destul de stresată din cauza pandemiei”, conchide liderul social-democrat.

Opt localități din județ au intrat peste noapte în carantină, deși Prefectura anunța, miercuri-seara, că se va institui carantina abia de vineri, de la miezul nopții.

Începând de joi, ora 5.00, următoarele localități din Timiș au intrat în carantină: Pesac, Fibiș, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Giroc cu satul aparținător Chișoda, Dumbrăvița, Moșnița cu satele aparținătoare Rudicica, Urseni, Albina și Moșnița Veche și Ghiroda, fără satul Giarmata Vii.