Sondaj. Jumătate dintre angajați așteaptă o mărire salarială în 2025; doar 10% au confirmarea angajatorilor

sondaj ejobs 2025 nivel salarial angajati

Cel mai recent sondaj realizat de eJobs România arată că 55% dintre angajați se așteaptă la o creștere salarială anul acesta, însă doar 10% au fost informați oficial că vor primi mai mulți bani. În același timp, nivelul actual de satisfacție salarială este scăzut. Doar 23% dintre respondenți se declară mulțumiți de veniturile lor.

Cercetarea realizată de eJobs indică faptul că salariul rămâne un subiect sensibil pentru angajații români. 38% dintre respondenți se declară nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de nivelul de remunerare, iar 39% adoptă o poziție neutră.

Printre motivele care alimentează speranțele de majorare salarială în acest an, 34% dintre angajați menționează faptul că în compania lor există tradiția creșterilor anuale. În același timp, 18% sunt convinși că angajatorii vor face eforturi să-i păstreze în companie, altfel fiind dispuși să plece.

„Faptul că jumătate dintre respondenți mizează pe un salariu mai mare în 2025, dar doar 10% au și fost anunțați în acest sens, lasă loc unor posibile abateri de la planurile inițiale ale angajaților. Companiile rămân prudente în ceea ce privește politicile de majorări salariale, mai ales în domenii precum construcții, IT, agricultură sau industria alimentară, unde costurile salariale au crescut semnificativ după eliminarea facilităților fiscale.”, a explicat Ana Călugăru, Head of Communications eJobs România.

Deși majoritatea angajaților își dorește o creștere salarială, așteptările sunt moderate. Cei mai mulți (35%) estimează un plus între 5% și 10%, iar 24% speră la o majorare între 10% și 15%. Totuși, 5% dintre respondenți se așteaptă la o creștere de cel puțin 20%, iar 4% chiar la o majorare de peste 30%.

În același timp, pragurile minime pe care angajații le consideră acceptabile pentru a fi satisfăcuți de salariu diferă: 32% spun că o majorare între 10% și 15% ar fi rezonabilă, 21% consideră că 5%-10% este suficient, iar 20% vor o creștere de minimum 20%.

Beneficii vs. salariu mai mare

Dacă salariul nu crește, unii angajați spun că ar putea accepta o compensație sub formă de beneficii extrasalariale. 18% dintre respondenți spun că un pachet atractiv de beneficii le-ar putea acoperi așteptările financiare, iar 7% ar fi de acord cu această variantă, dar doar pentru un an. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre participanți (45%) resping ideea, considerând că doar o creștere salarială poate ține pasul cu inflația și costurile de trai.

Potrivit sondajului, frecvența creșterilor salariale variază semnificativ. 55% dintre respondenți au avut parte de o mărire de salariu în 2024, în timp ce 17% nu au mai primit o majorare de doi ani, iar 8% nu și-au văzut salariul crescut de mai bine de cinci ani. În plus, 65% dintre angajați cred că evaluările salariale ar trebui să fie realizate anual.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/