Solidaritate între primarii USR din Timiș. Timișoara și Dumbrăvița cedează banii de la județ încasați la final de an

sannicolau mare
banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Consilierii județeni au direcționat, într-o ședință organizată de îndată, încasările suplimentare din impozitul pe venit de la nivelul Timișului către primării. Cele mai multe unități administrativ-teritoriale au primit câte 17.000 lei. Primăriile din Timișoara și Dumbrăvița nu vor încasa niciun leu. 

Direcția de Finanțe Timiș a transmis CJT, pentru anul 2021, 1.746 mii lei pentru repartizare sumei către unitățile administrativ-teritoriale. Banii reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit, respectiv cota de 6% prevăzută în Legea bugetului de stat. Majoritatea primăriilor vor încasa aproximativ 17.000 lei. Cei mai mulți bani ajung însă la Foeni – 51.000 lei, iar în bugetul Primăriei Cenad vor intra 20.000 lei.

„La începutul anului s-a dat aproximativ 27 de milioane din cei 6% din impozit. Sumele sunt foarte mici pentru că e o ajustare de buget, pentru că această colectare a fost unpic mai mare decât s-a prognozat inițial. Foeni și Cenad au sume mai mari decât celelalte primării. Fiind o sumă mică pentru primăriile din Timișoara și Dumbrăvița, au spus că renunță în favoarea celor două primării. Discutăm de patru primării USR. ”, a declarat Cristian Moș, vicepreședintele CJ Timiș.

1000x100 casa brutarului

Chiar dacă sunt mici, sumele pot fi utile primăriilor care se descurcă greu cu banii pe final de an.

„Din păcate nu putem repartiza această cotă de 6% prevăzută în Legea bugetului de stat la nivelul încasărilor din impozitul pe venit din județ pentru că în ultimii ani această cota se repartizează la nivel național. Acesta este singurul minus din Legea bugetului, în ultimii ani, pentru că încasările la nivelul județului intră procentual atât la noi, la bugetul local al județului, cât și la unitățile administrativ-teritoriale, iar această cota de 6% se repartizează în mod egal la nivel național. Și atunci suma e destul de mică, dar este binevenită. Fie că sunt cheltuieli de funcționare pe care nu le-au putut suporta, fie că rămân în excedent și în anul următor vor fi aferente unor proiecte de dezvoltare și investiții.”, a explicat Marcel Marcu, director executiv în cadrul CJ Timiș.

expres banat 1000x100 (2)