Solidaritate europeană: echipe medicale din UE trimise în România

comisia europeana

Sunt deja 11 țări europene care au reacționat în timp scurt și au oferit ajutor României pentru a putea face față valului patru al pandemiei care a generat numeroase infectări și pierderi de vieți omenești. Nouă dintre aceste state sunt din UE, dar lor li se adaugă vecinii din vest – Serbia și cei de dincolo de Prut, din Republica Moldova.

Reprezentanța Comisiei Europene la București arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției faptul că au fost mobilizate echipe medicale cu specialiști în activitatea de urgență, s-au trimis echipamente și medicamente și au fost preluați  pacienți aflați în stare gravă, care nu mai aveau loc în spitalele românești.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/noul-coronavirus-echipe-medicale-din-ue-trimise-romania-2021-10-29_ro

În ultimele trei săptămâni, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, au fost trimise în țară:

  • 550 de concentratoare de oxigen – Olanda
  • 750 de unități de anticorpi monoclonali – Germania
  • 170 concentratoare de oxigen și 6.365 de doze de anticorpi monoclonali – Serbia
  • 000 doze de anticorpi monoclonali, 500.000 de teste antigen și alte dispozitive medicale – Slovacia
  • 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen – Danemarca
  • 50 de concentratoare de oxigen și o a doua ofertă de 150 de concentratoare de oxigen, 55 de monitoare cardiace, 50 de aparate respiratorii și alte materiale – Polonia
  • 075 de pachete de diferite medicamente folosite în terapie intensivă – Austria
  • 89.030 de flacoane de medicamente, 18 ventilatoare, echipamente medicale și accesorii – Franța
  • 200 de flacoane de anticorpi monoclonali – Italia

Din Danemarca, Polonia, Germania și Republica Moldova au fost trimise în România echipe medicale pentru a-i ajuta pe medicii noștri să trateze numărul tot mai mare de pacienți cu COVID-19 și peste 50 de pacienți români cu COVID-19 au fost transportați în Ungaria, Polonia și Austria pentru tratament.

În țară, din păcate, mai sunt voci care opinează împotriva structurilor europene cu mesaje vehemente anti UE. Din timp în timp tema „Ro-exit” este readusă în discuție, la unison, de mai multe persoane implicate în politică și nu numai.

Dar, rămâne întrebarea, în asemenea situații de o gravitate ieșită din comun cum este criza sanitară pe care o traversăm acum, dacă eram singuri, de capul nostru prin Europa, cine ne-ar fi sărit în ajutor mobilizând Mecanismul de apărare civilă? Cine ar fi făcut asta pentru românii numiți „idioții Europei”?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/