Societatea Timișoara îl susține pe Cristi Danileț la CCR

cristi danilet bun

Mai multe organizații civile, printre care și Societatea Timișoara, își anunță susținerea pentru o candidatură la Curtea Constituțională a judecătorului Cristi Danileț.   

Organizațiile care îl susțin pe Danileț sunt Freedom House România, Societatea Timișoara, Grupul pentru Dialog Social, Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, Fundația Progress și Inițiativa România.

Cristi Danileț a fost membru al CSM între ianuarie 2011 și ianuarie 2017, ales din partea Judecătoriilor. A fost exclus din magistratură de Consiliul Suprem al Magistraturii, în 13 decembrie 2021.

„Organizațiile semnatare susțin numirea judecătorului Cristi Danileț la Curtea Constituțională pentru meritele sale învederate de magistrat competent și corect, precum și pentru pozițiile sale pro-europene în privința reformării justiției în România. Activitatea sa pasionată de educație juridică a tinerilor prin traininguri ținute la zeci de școli din România este admirabilă. Judecătorului Danileț și echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educației juridice în programa școlară.”, au anunțat organizațiile semnatare.

Acestea mai transmit și că numirea lui Danileț la CCR, o persoană neimplicată politic, ar fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice și de restituire a misiunii originare a CCR, de garant al Constituției României.

„Hărțuirea și suspendarea sa din magistratură confirmă poziția sa reformistă, temerară, care generează opoziție în rândurile curentului retrograd. Curtea Constituțională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituțional prin recompensarea cu locuri în CCR a unor foști membri de partid, precum și prin compromisurile politice ale unor decizii.”, se arată în comunicatul transmis.

1000x100 casa brutarului

În 13 aprilie, Cristi Danileț anunța pe contul său de Facebook că nu ar spune „nu” în cazul în care i s-ar propune o candidatură la Curtea Constituțională. Potrivit legii, mandatul unui judecător la CCR este de 9 ani, iar anul acesta expiră mandatele a trei membrii. Legea spune că o propunere o face președintele țării, o alta Senatul României, respectiv Camera Deputaților.

„E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase. Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea politică, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii.”, anunța Cristi Danileț.

De asemenea, USR a anunțat recent că îl propune pe Cristi Danileț pentru CCR, în locul lui Valer Dorneanu. Acestuia din urmă îi expiră mandatul în 26 aprilie.

Foto: Facebook/Cristi Danileț