Șmenuri pe drumurile județene? „Dacă este cazul, mergem la DNA, nu este prima oară!”

dunca rof stuparu

Președintele Romeo Dunca a retras un proiect de hotărâre pe care îl inițiase și pe care inclusiv consilieri PNL ar fi refuzat să-l voteze! Asta după ce Ioan Crina a acuzat interese ascunse și a amenințat cu DNA!

Modificarea unui HCL din decembrie 2022 propusă de președintele CJ, privind încadrarea drumurilor județene pe nivele de viabilitate în perioada sezonului rece, adică până la data de 15 martie 2023, n-a trecut de vigilența lui Crina, care mănâncă pe pâine administrație publică și intuiește fiecare manevră. În cazul de față s-ar fi încercat eliminarea firmei lui Remus Rof, favorită să semneze contracte privind lucrări pe mai multe drumuri județene. Modificarea HCJ-ului respectiv, introdusă în regim de urgență pe ordinea de zi, la asta ar fi condus, deși în expunerea de motive s-a insistat pe cu totul altceva.

„Nu înțeleg ce este urgent la proiectul ăsta de modificare a nivelelor de viabilitate. Care este urgența? Eu știu care este și dumneavoastră știți, domnule președinte, dar nu spuneți!”, le-a deschis Crina ochii consilierilor prezenți la plen. Romeo Dunca a încercat să justifice caracterul de urgență al supunerii la vot a proiectul prin existența unor adrese pe care le-ar fi primit de la Primăriile din Brebu, Văliug, Reșița și Turnu Ruieni. Crina nu pleacă însă după astfel de fente: „Nu există nicio cerere! Modificăm în 28 februarie și termenul este până în 15 martie?! Haideți, suntem copii?! Care este urgența? Iarna este trecută. Care este urgența? Că o știți bine, dar nu vreți să o spuneți. O știu și eu, dar o voi spune la momentul potrivit!” Prins pe picior greșit, președintele Dunca a explicat că vrea să pregătească terenul pentru iarna viitoare. Numai că, prin răspunsul dat, șeful CJ nu a făcut altceva decât să recunoască singur că nu există nicio urgență pentru supunerea la vot a proiectului. „Vedeți că vecinii noștri de la Consiliul Local Reșița au mers pe la DNA, dar între primar și președintele Consiliului Județean este o diferență. Primarul este inițiator și nu votează, președintele Consiliului județean este inițiator și votează. Deci, aveți grijă cu ce vă jucați!”, i-a atras atenția social-democratul președintelui Dunca. Fosta vicepreședintă a Tribunalului Caraș-Severin, Gabriela Stuparu, a avertizat la rândul său că urgența trebuie justificată în scris, nu pe vorbe, dar Romeo Dunca a încercat să grăbească votul: „Dacă este cazul, mergem la DNA, nu este prima oară!” În apărarea sa a sărit și consilierul județean PNL Mircea Teodorescu, jurist de meserie: „Da, este o urgență! Suntem în plin sezon, trebuie să intervenim mai bine pe aceste tronsoane, asta este urgență!” Între timp, președintele Dunca a găsit și o altă fundamentare pentru proiectul pe care îl inițiase: „Încadrând drumul într-o altă categorie de viabilitate, timpul de reacție este altul. Reclamațiile sunt multe, că se aruncă cu pământ, că pe drum nu este pietriș, că se distruge covorul asfaltic și trebuie să dăm cu clorură de calciu, nu cu sare. Aceste lucruri au fost semnalate de către primarii de pe raza acelor drumuri și noi am ținut cont de ele și nu vom face nimic altceva decât să cerem mai departe celor care vor deszăpezi aceste drumuri să țină cont de aceste doleanțe.”

În fața unei astfel de expuneri de motive, Ioan Crina n-a mai spus-o voalat, a fost mult mai direct: „Hotărârea asta va afecta contractele în curs sau vreo licitație care este în curs acum? Acum există o licitație în curs pentru deszăpezire. Modificați categoria drumului ca să anulați licitația fiindcă probabil nu s-au prezentat firme care vă plac. Aveți foarte mare grijă! Abuzul este ușor de demonstrat! Declarați public că hotărârea asta nu va modifica contractele în curs și nicio licitație aflată în curs de anulare?!” Strâns cu ușa, Dunca a răspuns cu jumătate de gură: „Noi modificăm niște grade de viabilitate ale drumurilor. Ce urmează de aici? Vom lua, vom alege, vom face și dacă vom face ceva ilegal suntem pregătiți să mergem, așa cum au mers consilierii de la primărie, la DNA! Dacă vom face ceva ilegal, vom merge și noi!”

Pentru Crina lucrurile sunt clare. E o chestiune cu iz penal. „Promovați o hotărâre pentru un anumit scop, în urgență. Dați hotărâre strict pentru ceva!”, a subliniat social-democratul. Acesta este momentul la care intră în discuție Mircea Teodorescu: „Astea sunt niște speculații! Urgența este foarte clară. Vă explic eu: se termină sezonul, contractele se vor modifica pentru că trebuie intervenit mai bine pe aceste tronsoane”.

A pus punct controverselor, ca de atâtea alte ori, Darian Ciobanu, secretarul general al județului: „Trebuie făcută o diferențiere între urgență și constrângerea pe care o indică Codul Administrativ. Suplimentarea ordinii de zi se face exclusiv pentru probleme urgente. Hotărârea privitoare la viabilitate guvernează până în 15 martie. Teoretic nu există urgență pentru 15 zile! Hotărârea asta nu poate să aibă putere retroactivă, va guverna pentru viitor. De ce nu o facem uzual?”

Cu alte cuvinte, Crina a avut dreptate. Cineva s-a grăbit cu modificarea HCL-ului respectiv pentru că s-a urmărit ceva anume astăzi, nu murea nimeni de grija iernii viitoare. Rămas fără alte argumente, Romeo Dunca a cedat și a retras de pe ordinea de zi proiectul pe care îl inițiase.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/