Slalom printre interese, legislație, blesteme și profitori, pentru 5.000 de schiori pe weekend și milioane de euro!

Cea mai lungă pârtie de schi din România, care coboară de pe Semenic până la Văliug, întâlnește tot felul de obstacole, acuză Romeo Dunca, dar tot răul e spre bine, răsuflă ușurat Nelu Popa!

Proiectul montan pe care îl derulează împreună Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, care vizează în principal crearea celui mai mare domeniu schiabil din România, domeniul schiabil Semenic – Văliug, s-a cam împotmolit în sălile de ședință ale consiliilor județene din Timiș și Caraș-Severin. Pentru realizarea pârtiei de aproape 6 km și instalarea telegondolei care să-i urce pe schiori și nu numai de la Văliug până pe Semenic s-a slalomat încă de la început.

Mai întâi, Primăria Reșița a fost obligată să facă un schimb de terenuri cu Romsilva, apoi Consiliul Județean Caraș-Severin a trebuit să renunțe la calitatea de lider de proiect în favoarea administrației publice locale din Reșița. Proiectul a necesitat și el modificări, altfel n-ar fi fost finanțat. Apoi a apărut problema pârtiei Slalom Uriaș, care va însemna prima parte a pârtiei ce va coborî până în Văliug. Proprietate a SC Schilift SRL, societate deținută de Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug, pârtia Slalom Uriaș e imperios necesar să ajungă în proprietatea Primăriei Reșița. Tot culoarul de coborâre trebuie să aibă același proprietar. Am solicitat anul trecut celor trei asociați să ne permită înlocuirea în capitalul social al firmei contravaloarea terenului în bani. Consiliul Județean Timiș nu a fost de acord.”, a explicat primarul Reșiței.

S-a găsit însă o altă variantă: CJ Timiș să vândă partea sa din SC Schilift către CJ Caraș-Severin și Primăria Reșița, pentru ca ulterior municipalitatea condusă de Popa să cumpere terenul respectiv, atât de necesar obținerii finanțării pentru domeniul schiabil Semenic – Văliug. Numai că din nou e nevoie de slalom printre tot felul de impedimente. Mai întâi, prețul stabilit de evaluatorul autorizat pentru părțile sociale deținute de CJ Timiș la SC Schilift. Nejustificat de mare, au transmis reprezentanții CJ Caraș-Severin, motiv pentru care Romeo Dunca a renunțat în primă fază la proiectul de hotărâre prin care propunea cumpărarea celor 29 de procente din societate și a trimis o contraofertă. A fost refuzată de omologii din județul vecin. Președintele Dunca a venit din nou în fața consilierilor județeni cu propunerea ca CJ Caraș-Severin să cumpere părțile sociale ale CJ Timiș, chiar dacă prețul e considerat nejustificat de mare, și imediat să SC Schilift să cedeze terenul Primăriei Reșița pentru ca marele proiect montan să meargă mai departe. Drumul spre obținerea finanțării e însă la fel de sinuos. Nelu Popa s-a temut de jocurile politice care s-ar putea face în plenul Consiliului Județean, unde Romeo Dunca nu are o majoritate absolută, și a insistat să ia totul pe cont propriu. Președintele CJ s-a temut în schimb de profitori și a insistat ca administrația județeană să preia părțile sociale ale CJ Timiș, susținând că nu e doar cea mai sigură, ci și cea mai rapidă soluție. Potrivit votului consilierilor județeni, cele 29 de procente din SC Schilift urmează să fie cedate oricui plătește prețul stabilit, motiv de îngrijorare și de furie pentru Romeo Dunca: „O mare rușine pentru comportamentul opoziției și pentru bătaia de joc față de munca primarul municipiului Reșița care e pe cale sa realizeze încă un proiect important! Deși licitația pentru montarea telegondolei se apropie de termenul scadent, întârzierea pusă pe tavă de consilierii din opoziția din CJ ar putea să complice lucrurile. Asta e o abureală ce se întâmplă aici. Nu reușesc să-mi limpezesc mințile. De ce nu vrem să facem? Este rușinos că un astfel de proiect care stă în votul opoziției este batjocorit! Este o mare rușine! O să o rezolvăm în final. Mare rușine pentru opoziția asta de trei lulele, care în loc să lucreze constructiv pentru un proiect al județului, stăm să ne tragem de șireturi. Rușine întregii opoziții!”

Președintele Dunca se teme că un speculant ar putea cumpăra partea CJ Timiș din SC Schilift pentru ca ulterior să vină cu pretenții exagerate pentru cedarea terenului și nu exclude nici varianta ca adversarii politici să facă asta pentru a bloca proiectul. „Dacă apare un profitor care ia părțile sociale și blochează activitatea, șansa acestui județ? Se poate întâmpla! Eu dacă aș avea niște bani și aș vrea să plătesc o poliță cuiva… Mare rușine la toată adunătura asta de opoziție! Asta e o adunătură de oameni care vor să demonstreze că ei pot să blocheze. Rușine acestei opoziții de rahat! Cum e posibil să ne batem joc de șansa județului?”, a tunat șeful județului.

Primarul Reșiței e însă liniștit. În CJ Caraș-Severin a ieșit așa cum și-a dorit. Ar fi fost mult mai complicat de rezolvat problema dacă într-adevăr opoziția ar fi încercat să blocheze proiectul montan și ar fi acceptat preluarea pachetului de părți sociale de la CJ Timiș. „Trebuie să cumpărăm noi părțile sociale și apoi oricum trebuie să scoatem terenul din societate. După decizia asta a CJ Caraș-Severin noi intrăm în negocieri cu CJ Timiș. Decizia cu privire la dreptul de preemțiune se poate lua cu majoritate simplă, dar când ar fi trebuit să scoatem terenul din Schilift SRL era nevoie de majoritate absolută, de două treimi din voturi. Dacă nu ne poticneam acum, ne poticneam mai târziu. Mă bucur că oamenii au înțeles să ne lase să ne facem treaba! Primăria Reșița nu stă în 200.000 de euro, preluăm noi de la CJ Timiș!”, a lămurit lucrurile Nelu Popa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/