Situația COVID-19 de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara: „97% dintre persoanele care au decedat au fost persoane nevaccinate”

Se eliberează locurile în spitalele COVID-19, dar la ATI e încă plin. La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara situația s-a mai detensionat, iar colectivul medical speră ca România să rămână în continuare pe o pantă descendentă.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 803 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 50 în județul Timiș. Numărul de noi îmbolnăviri este în scădere, dar la ATI lupta continuă. Cei mai mulți pacienți care dezvoltă forme severe nu sunt vaccinați împotriva SARS-CoV-2.

„Suntem cert pe o pantă descendentă ca și număr de îmbolnăviri, ca și forme de îmbolnăviri și din fericire avem chiar locuri libere. Presiunea a mai scăzut de pe spitale, dar din păcate paturile de terapie intensivă sunt ocupate și încă din păcate se eliberează prin decesul pacienților. Vorbind de vaccinare, peste 95,%, 97% dintre persoanele care au decedat la noi la spital au fost persoane nevaccinate. Am avut și pacienți tineri, pacienți către 30 de ani, fără prea multă patologie asociată, cel puțin nu știau să aibă și alte comorbidități în afară de un grad de obezitate pe care îl aveau cam toți ca și factor comun, nu au avut și alte patologii. Au fost pacienți tineri de 50, 60 de ani care ar mai fi putut să trăiască mulți ani cu multă probabilitate dacă s-ar fi vaccinat. Nu putem știi sigur, pentru că nici vaccinul nu are acoperire de 100% și nu are eficiență de 100%, dar cu siguranță ar fi fost multe vieți salvate dacă ar fi înțeles însemnătatea vaccinului”, a explicat medicul Voichița Lăzureanu de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Au existat și situații în care pacienții erau vaccinați cu schema completă, dar totuși au pierdut lupta cu virusul.

„Erau persoane cu imunosupresie severă, cu cancere și persoane extrem de în vârstă, peste 90 de ani și aveau un sistem imun deficitar care probabil nu a mai reușit să dezvolte anticorpi care să protejeze de formă severă de boală. Știm că vaccinurile anti SARS-CoV-2 au capacitatea de a proteja împotriva unei forme severe în proporție de 95%, poate mai puțin dacă vorbim de aceste noi tulpini. Pacienții vaccinați și internați au făcut în peste 90% din cazuri forme medii și chiar dacă au avut tendința de a face forme severe s-au recuperat și au plecat acasă la familia lor. Întrebarea este: vreau să trăiesc? Nu știm exact de ce unii fac forme severe și alții nu. Există acest risc, 95% dintre pacienți nu decedează, dar există un risc pe care trebuie să ți-l asumi dacă înțelegi că vaccinarea asigură această protecție în fața unei forme severe”, a mai explicat medicul,

Medicii speră ca lucrurile să nu se schimbe odată cu apariția noilor tulpini pentru că, cel puțin în țara noastră, întregul sistem va fi dat peste cap. „Trebuie să luptăm pe mai multe fronturi, pe lângă vaccinare trebuie obligatoriu să accesăm și testarea, dar și tratamentul pentru că chiar vaccinați fiind ne putem îmbolnăvi”, a mai spus medicul Voichița Lăzureanu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/