Aeroportul Internațional Timișoara va avea un sistem integrat de securitate care va include modernizarea sistemului de supraveghere video a zonelor exterioare și interioare, a celor de operațiuni aeriene și a celor de securitate cu acces restricționat. Tot aici va fi amenajat și un spațiu care să poată adăposti o celulă de criză, în cazul unei situații critice.
Contractul de finanțare în valoare de peste 130 de milioane de lei a fost semnat joi, la Timișoara, de ministrul Transporturilor și conducerea aeroportului. Cel de achiziții se va semna cel târziu în decembrie, cu termen de realizare de 12 luni.
„Sunt prevăzute un sistem integrat de securitate, un gard perimetral de 12 km, un drum de 8 km, modernizare puncte de control acces, schimbare video și zonă de control acces. Mai e prevăzută o substație PSI și un dispecerat de centralizare a datelor de securitate aeroportuară. (…) Gardul va fi unul inteligent, indiferent unde îl atinge cineva, camerele se îndreaptă automat în acea zonă și focalizează zona în care gardul a fost atins. (…) Drumul, când va fi asfaltat, se va putea ajunge foarte rapid cu mașinile în zona în care se sesizează tentativa de efracție.”, a declarat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului Internațional Timișoara.
Ministrul Transporturilor spune că a semnat, de la începutul anului, contracte în valoare de aproximativ 350 de milioane de lei cu Aeroportul Timișoara.
„De la începutul anului până acum am semnat contracte, Ministerul Transporturilor împreună cu Aeroportul Timișoara – de aproximativ 360 de milioane de lei. Toate cele patru contracte semnate de la începutul anului trebuie să fie finalizate până la sfârșitul anului viitor. Sunt fonduri europene pe POIM care va fi finalizat la sfârșitul anului 2023. Peste 360 de milioane de lei sunt bani care intră în dezvoltarea Aeroportului Internațional din Timișoara și care vor ajuta la creșterea capacității operaționale a aeroportului. Rămân și celelalte proiecte majore care vor duce la dezvoltarea aeroportului.”, a spus Sorin Grindeanu.
Ce presupune sistemul integrat de securitate aeroportuară
1. Drum perimetral de securitate minim: 8.400 m
2. Gard perimetral de securitate minim: 12.614 m
3. Sistem de supraveghere video cu circuit închis pe întregul perimetru al zonei de operațiuni aeriene minim: 252 camere TVCI
4. Modernizarea/refacerea punctelor de control acces 1, 2 și 5, însumând minim 750,15 mp
5. Modernizare sistemului de supraveghere video cu circuit închis a zonelor publice exterioare și interioare, a zonelor de operațiuni aeriene și a părţilor critice ale zonelor de securitate cu acces restricţionat cuprinzând minim 322 camere TVCI
6. Modernizare sistem de control și monitorizare a accesului autovehiculelor dinspre zonele publice prin cele trei puncte de control
7. Realizare substație PSI pentru intervenţie rapidă cu suprafața construită de minim 647,20 mp
Ordinul de începere a serviciilor de proiectare se va semna în aceeaşi zi cu semnarea contractului (decembrie 2022).
Durata de execuție – 12 luni de la semnarea contractului, dar nu mai târziu de decembrie 2023. Buget aprobat: 136 milioane lei (inclusiv TVA).