Sisi își va ocupa locul în centrul civic al Caransebeșului

Elisabeta a rămas de mult timp în cultura populară drept acea împărăteasă frumoasă și aclamată de toți.

Consilierii locali din Caransebeș au aprobat o rectificare bugetară la ultima ședința de lucru cu suma de 20.000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru restaurarea statuii împărătesei Sisi, care se află în tezaurul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță. Întreaga muncă de recondiționare va fi efectuată de specialiști ai Muzeului Bruckenthal din Sibiu.

DSC_0768Statuia împărătesei este unică în lume, fiind singura ce o prezintă pe Sisi în mărime naturală, în toată splendoarea ei. Celelalte 4 statui se găsesc la diferite muzee din lume, însă niciuna nu este realizată la o asemenea dimensiune și din marmură. Frumoasă și inteligentă, Elisabeta, împărăteasa Austriei, cunoscută mai ales sub numele de Sisi, are totul, dar nu este fericită.

Plictisită de eticheta de la curtea vieneză, Sisi călătorește mult și așa ajunge la Băile Herculane, stațiune cunoscută în  Europa pentru apele termale cu proprietăți curative.

La Caransebeș statuia împărătesei are o legendă deosebită.

Statuia a fost realizată prin eforturile financiare ale comunităţii locale, fiind pregătită de inaugurare încă din anul 1914. Din cauza faptului că în acelaşi an se declanşează prima conflagraţie mondială, inaugurarea statuii este amânată, momentul realizându-se în anul 1918. Din păcate, statuia nu a rezistat prea mult în centrul orașului. După ce Banatul este încorporat României, prin actul de la 1 Decembrie 1918, statuia este depozitată în subsolul Primăriei vechi a Caransebeşului. În anul 2000, când s-a construit actuala biserică a Seminarului Teologic „Ioan Popasu”, din fundaţii este scoasă statuia împărătesei Sisi, despre care se credea că a dispărut. Inițial doar trupul statuii a fost găsit, iar capul a fost ascuns, însă a fost predat poliției puțin mai târziu. De atunci se caută fonduri pentru recondiționarea monumentului.

După ce va fi refăcut, monumentul va fi amplasat acolo unde a fost pentru prima dată admirat, și anume lângă Biserica romano-catolică din centrul urbei, în Piața Revoluției, ne-a  menționat primarul în funcție Marcel Vela.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/