Sindicatele din Spitalele CFR, protest la Ministerul Transporturilor. Transfer dorit și la Timișoara

protest sanitas

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR va protesta în fața Ministerului Transporturilor împotriva deciziei de a transfera unitățile sanitare în administrarea primăriilor sau a altor instituții.

Ministerul Transporturilor a anunțat că 25 de spitale CFR vor fi preluate de alte instituții. La Timișoara, Primăria și Universitatea de Medicină și Farmacie au transmis că sunt dispuse să preia Spitalul CFR.

Sindicaliștii se tem însă că o parte a personalului riscă să rămână fără un loc de muncă. Aproximativ 3.500 de oameni muncesc în unitățile sanitare din țară administrate acum de MT.

„Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent?”, sunt câteva dintre întrebările sindicaliștilor.

Sindicaliștii cred și că transferul clădirilor spre alte instituții nu poate fi făcut legal pentru că statutul juridic a multor dintre ele nu este clar. Iar principala lor grijă este că nu s-a stipulat nicăieri oblicația de a păstra personalul medical.

„Nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție. (…) Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță?

Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice? Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze. Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale.

În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice.

Faptul că Ministerul Transporturilor a decis să renunțe la un patrimoniu format din peste 40 de clădiri și terenurile aferente este o decizie care produce pagube ce ar trebui să implice responsabilitatea juridică şi financiară personală a decidentului. Pe noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR ne interesează în mod deosebit în ce fel vor fi afectate drepturile, contractele de muncă și activitatea angajaților din cele 15 spitale și 21 de ambulatorii de specialitate/secții exterioare”, a transmis sindicatul.

Protestul este programat, miercuri, de la ora 11:00, în fața Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Sunt așteptați membrii sindicatului din toată țara.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/