Zeci de IT-iști din Timișoara s-au adunat, miercuri, în Piața Operei ca să protesteze față de abuzurile la care sunt supuși angajați din sistem la locul de muncă.
Protestul, organizat de sindicatul care le reprezintă drepturile IT-iștilor, are loc după ce, în ultimele săptămâni, două tinere și-au pierdut viața din cauze care au legătură directă cu presiunea la locul de muncă, susțin sindicaliștii. Una dintre tinere, în vârstă de 33 de ani, din Timișoara, s-a sinucis. Cealaltă, din București, a făcut infarct la locul de muncă.
„Lucrurile nu sunt tot timpul cum par și există foarte multă suferință în spatele a ceea ce se vede uneori. Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra unor situații din companii, situații abuzive, hărțuitoare sau care conduc la epuizare la locul de muncă. Am văzut, la finalul lunii august, că aceste situații pot conduce la evenimente extrem de tragice, până la sinucidere, urmare a presiunilor directe la locul de muncă. Dorim ca angajatorii să înțeleagă că toată presiunea aceasta pe angajat poate conduce la situațiile cele mai limită. Dorim ca autoritățile statului să își facă treaba și să vedem că astfel de practici sunt condamnate și sancționate așa cum ar trebui să fie. Și dorim ca toți cei care astăzi sunt într-o astfel de situație să ceară ajutor la organizațiile care îi reprezintă, să bombardeze instituțiile statului cu plângeri, chiar dacă sunt anonime”, a declarat Iancu Florentin, președintele Sindicatului IT Timișoara.
Iancu Florentin mai spune că primește săptămânal plângeri de la angajați din domeniu care se plâng de condițiile de la locul de muncă. Plângerile sunt anonime pentru că oamenilor le este frică de repercusiuni.
„Trebuie să găsim rezolvare, nu vom putea aplica soluții până nu vom începe să expunem lucrurile care se întâmplă, care uneori conduc la o presiune inumană pe umerii noștri ca angajați. Că vorbim de evaluări de performanță, că vorbim de hărțuire, de epuizare prin sarcini nelimitate, toate lucrurile astea sunt riscuri psihosociale care pot conduce la situații absolut tragice și trebuie să facem tot ce ține de noi să evităm.”, a mai spus Iancu Florentin.
În compania din care provenea femeia din Timișoara care s-a sinucis, investigația internă este încă în derulare. Controlul autorităților, al ITM Timiș, nu a scos la iveală nicio neregulă în relația angajator-angajat.
La protestul din Piața Operei a fost prezentă și Janina Săman, lider de sindicat în multinaționala cu pricina. Ea a povestit că tânăra care s-a sinucis s-a adresat sindicatului la începutul anului, dar a dorit ca plângerea ei să rămână anonimă. Așa că sindicatul nu a putut să o ajute cu nimic.
„Personal nu am cunoscut-o, a venit către noi să-și expună situația în care se afla, la începutul anului, însă pentru a putea să facem un demers, noi avem nevoie de acordul membrului de sindicat. Nu a vrut, i-a fost frică să iasă din anonimat. I-am oferit toată consilierea noastră, sprijin, am încercat să facem o sesiune online și cu un psiholog”, a povestit Janina Săman.
Sindicalista are un mesaj pentru angajații care sunt supuși presiunilor la locul de muncă dar… tac.
„Tăcerea nu este o soluție. Dacă tac, problemele lor nu vor fi niciodată rezolvate. Nu numai de la lucru, în orice situație. Dacă ei nu vin, dacă ei nu se unesc, dacă nu găsim problema aia care să fie comună la cât mai mulți oameni, să avem putere la un management să spunem: «Avem 100 de oameni cu problema asta, oamenii ăștia nu mai vin la lucru de mâine, dacă nu se schimbă ceva!». Credeți că managementul o să-și permită pe undeva ca un departament de 100 de oameni să nu-i mai vină la lucru? Vă dați seama ce impact financiar ar avea pentru o companie ca trei ore un departament financiar să nu vină la lucru?”
Protestatarii au mers și până la catedrală. Pe scări au aprins lumânări și au ținut un moment de reculegere în memoria colegei lor care s-a sinucis.