Sinagoga Neologă din Lugoj poate fi vizitată virtual

sinagoga lugoj
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Sinagoga Neologă din Lugoj, alături de alte șapte sinagogi din Banat și Arad, poate fi vizitată virtual, pe platforma „Poveștile Sinagogilor” a Asociației „Pantograf”.

„Poveștile Sinagogilor” este un proiect care aduce mai aproape de publicul larg frumusețea sinagogilor din Lugoj, Timișoara, Reșița, Arad și Caransebeș, dar și poveștile de viață ale membrilor comunităților evreiești care le-au construit și care au contribuit la prosperitatea acestor orașe.

Proiectul creează un traseu digital în care se regăsesc opt sinagogi: Sinagoga Neologă din Arad, Sinagoga Ortodoxă din Arad, Sinagoga Nouă din Fabric, Timișoara, Sinagoga din Cetate, Timișoara, Sinagoga Ortodoxă din Josefin, Timișoara, Sinagoga Neologă din Lugoj, Sinagoga Neologă „Beit El” din Caransebeș și Sinagoga din Reșița.

Pentru fiecare din acestea, veți găsi un scurt istoric, o descriere a elementelor de valoare arhitectonică ce o fac unică, tururi virtuale, fotografii și materiale video.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Prin tururile virtuale, cele opt sinagogi incluse în proiect pot fi vizitate de oriunde din lume, iar prin istoricul acestor lăcașuri de cult, puteți descoperi povestea fiecărei sinagogi, văzută prin ochiul unui arhitect.

Destinul sinuos a trei generații de evrei poate fi descoperit grație a peste 80 de fragmente de mărturii culese de-a lungul a mai bine de 20 de ani. Prin acest proiect dorim să sensibilizăm publicul larg asupra valorii acestor sinagogi, să prezervăm patrimoniul construit și să ducem mai departe povestea unor comunități a căror contribuție este definitorie pentru identitatea noastră colectivă”, spun reprezentanții Asociației „Pantograf”.

Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România, în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara și Comunitățile Evreilor din Lugoj, Timișoara, Reșița, Arad și Caransebeș.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/