Prima conferinţă de simulare a unui organism ONU la nivel liceal organizată la Reşiţa are loc weekendul acesta, la Liceul Teoretic Traian Vuia. Elevii vor intra pentru două zile în pielea diplomaţilor şi vor participa la discursuri, dezbateri şi negocieri.
Proiectul High-School Model United Nations este pentru prima dată organizat la Reşiţa, după ce a câştigat popularitate în cadrul a numeroase universităţi şi licee prestigioase din întreaga lume. Conceptul reprezintă o conferinţă de simulare a unor instituţii aparţinând ONU, dar şi altor instituţii internaţionale ale NATO sau Uniunii Europene, în care studenţii joacă rolul de delegaţi ai statelor şi îndeplinesc activităţi similare celor efectuate de diplomaţi în viaţa reală.
Simularile de tip MUN sunt recunoscute ca forumuri de dezbatere importante, care oferă soluţii problemelor curente ale agendei internaţionale, precum şi răspunsuri alternative la situaţiile dificile din cadrul arenei politice globale. În România, ca de altfel în majoritatea statelor est-europene, conferinţele de tipul Model United Nations au devenit populare în ultimii ani. Conferinţa BISMUN, organizată de Asociaţia BISMUN, este cea mai mare simulare de acest tip din România. La cea de-a patra ediţie, desfăşurată între 21-26 martie 2012 au participat peste 200 de tineri.
Începând de anul acesta Reşiţa va fi inclusă pe harta glăbală a simulărilor MUN. Resita High-School Model United Nations se va desfăşura pe parcursul a două zile, între 7 şi 8 aprilie 2012, la Liceul Teoretic Traian Vuia. Fiecare participant va reprezenta un stat, fiind mandatat să urmărească interesele şi politicile respectivului stat în comitetul simulat. Dezbaterile conferinţei se vor purta în limba engleză, iar ţinuta este obligatorie. „Cu obiectivul de a răspândi valorile ONU în rândul tinerilor, proiectul va include aproximativ 20 de elevi din instituţiile de învăţământ liceal din Reşiţa. Iniţiativa urmăreşte să dezvolte interesul tinerilor pentru activitatea Naţiunilor Unite, dar şi implicarea directă a acestora în sfera civică”, a precizat prof. Silvia Nicolaescu, director al Liceului Teoretic Traian Vuia.