Simple marionete?! Au primit ordin să devalizeze UCM Reşița!

po 1000x100px (3)

Procurorii DNA au descoperit lucruri incredibile petrecute în curtea UCM Reşiţa. Practic, concluzia organelor de cercetare penală este că Adrian Chebuţiu a fost instalat în fotoliul de manager general în niciun caz cu scopul de a pune uzina reşiţeană pe picioare.

Afacerea penală prin care s-a încercat fraudarea bugetului de stat cu 60 de milioane de euro, în care UCMR a fost implicată de Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, nu este singura măgărie pusă la cale de cei doi foşti manageri. Din convorbirile telefonice interceptate de DNA a rezultat că raporturile dintre Chebuţiu, Preda şi libanezul Said Baaklini erau foarte strânse, „aceştia derulând diacronic, încă din primăvara/vara anului 2010 şi până în momentul fugii din ţară a inculpatului Said Baaklini (seara zilei de 27.11.2010), activităţi de natură a plănui, realiza, iar apoi a corecta deficienţele şi a escamota săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”.

Interceptările convorbirilor telefonice dintre inculpaţi au scos la iveală lucruri şi mai grave, mai exact că Adi Chebuţiu a implicat UCM Reşiţa şi în alte afaceri penale, care într-un final au dus la devalizarea uzinei. „Din convorbirile telefonice rezultă, fără putinţă de tăgadă, asocierea celor trei inculpaţi în planificarea, iar ulterior în ştergerea urmelor infracţiunii de evaziune fiscală. Practic, atât inculpatul Preda, cât şi inculpatul Chebuţiu nu fac altceva decât să pună în practică tot ceea ce li se ordonă de către Said Baaklini. De altfel, din aceleaşi convorbiri rezultă, de asemenea, că relaţiile dintre inculpaţii Chebuţiu şi Preda, pe de o parte, şi inculpatul Baaklini, pe de altă parte, sunt deosebit de apropiate şi se referă şi la alte afaceri aflate în curs de derulare în momentul săvârşirii infracţiunilor din prezentul dosar”, au reţinut procurorii DNA. Mai mult decât atât, la mijloc ar fi valori foarte mari, chiar mai mari decât cele din afacerea motoarelor vechi.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În rechizitoriu se vorbeşte despre existența unei structuri organizatorice în ceea ce privește asocierea dintre cei trei inculpați, bazată pe o ierarhie a membrilor și o repartizare a sarcinilor, în care Baaklini avea rolul principal. El stabilea care sunt pașii de urmat. Chebuţiu a angajat din punct de vedere juridic SC UCM Reșița SA în afacerea murdară, iar Preda a avut rolul de a pune în executare dispozițiile celorlalți doi inculpați. El s-a ocupat de redactarea efectivă a documentelor necesare punerii în practică a rezoluției infracționale, precum și a celor necesare disimulării naturii frauduloase a operațiunii comerciale dintre SC Libarom Agri SRL și SC UCM Reșița SA.

Inculpaţii Baaklini şi Chebuţiu erau cei care aveau rolul decizional, iar inculpatul Preda executa ordinele primite de la ceilalţi doi inculpaţi.

banner 970 x 250