Simonis: Penitenciarul Timișoara trebuie mutat din centrul orașului

detinuti in curtea penitenciarului din timisoara

Deputatul PSD de Timiș Alfred Simonis cere autorităților centrale să identifice soluții pentru ridicarea unui nou penitenciar la Timișoara. Cel din centrul orașului, spune el, trebuie relocat. 

„Timișoara este singurul oraș din România în care penitenciarul este amplasat în zona centrală, iar acest lucru trebuie să se schimbe cât mai repede cu putință.”, declară deputatul Alfred Simonis, președintele PSD Timiș. În opinia sa, penitenciarul – aflat încă de la începutul anilor 1900 în ceea ce astăzi a devenit zona centrală a Timișoarei – nu mai corespunde normelor în vigoare.

Apelul lui Simonis

Alfred Simonis face, în acest sens, un apel la Alina Gorghiu, ministra Justiției. De asemenea, este apelat și directorul general al ANP, Dan Halchin, să identifice soluții pentru ridicarea unui nou penitenciar la Timișoara.

„Cum penitenciarul deține un teren în zona Solventul, Ministerul Justiției și Administrarea Națională a Penitenciarelor trebuie să găsească cea mai bună și rapidă soluție pentru a construi un nou penitenciar cu o capacitate de 1.000 de locuri. Zona în care se află Penitenciarul Timișoara este într-o continuă dezvoltare, aici aflându-se centre comerciale, două facultăți, sală de sport sau clădiri de birouri. Ținând cont de ritmul accelerat de creștere a investițiilor, este imperios necesar ca penitenciarul să fie relocat, iar terenul pe care se află să fie exploatat de administrația locală la adevărata lui valoare.”, a argumentat social-democratul.

Gorghiu: Se caută soluții

Despre mutarea penitenciarului de pe Popa Șapcă nr. 7 se vorbește demult. Cel mai recent, Alina Gorghiu, ministra Justiției, a abordat subiectul în noiembrie anul trecut, la Timișoara, atunci când spunea că se impune ca toate penitenciarele din țară care se află în centrele orașelor să fie mutate la periferie.

„(…) O altă problemă majoră în sistemul penitenciar, la care caută soluţii chiar în această perioadă, este aceea a penitenciarelor situate în centrele oraşelor, cum este şi cel din Timişoara. Avem în vedere mutarea lor în afara oraşelor şi vom începe cu un proiect pilot. Ne preocupăm constant să optimizăm condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar.”, a declarat Alina Gorghiu, la Timișoara.

Penitenciarul, pe Popa Șapcă din 1907

Actualul sediu al penitenciarului a fost construit în urma demolării zidurilor Cetăţii Timişoara, iar primele atestări documentare despre existenţa unui loc unde erau ţinuţi arestaţii sunt consemnate în „Analele Regatului Ungariei” din anul 1514, se arată pe Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit sursei citate, în 1728, contele Mercy Claudius, comandantul Timişoarei, construia clădirea destinată Tribunalului Provincial, arestaţii fiind mutaţi în beciurile imobilului. Mai târziu, în 1807, împăratul Francisc a dispus întemnițarea acestora în cazemata numărul 10 din Bastionul numărul 1, iar de la terminarea noii construcţii, în 1810, se află aici toţi deţinuţii, până în 1907, când aceasta era demolată. Tot atunci s-a finalizat și construcţia Palatului Curţii Marţiale (actualul Tribunal şi Parchet Militar) şi a închisorii militare (actualul sediu al Penitenciarului Timişoara) unde au fost mutaţi toţi deţinuţii.

În anul 1995 a început și construcţia de noi pavilioane de deţinere şi spaţii auxiliare.

Foto: adevarul.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/