Simonis, despre TM2023: „Alin Nica și PNL au încercat să saboteze acest proiect în permanență”

img 0051

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, sare la gâtul lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și al PNL Timiș, pe motiv că ar fi încercat în permanență să saboteze proiectul TM2023, „de teama unui eventual succes al administrației Fritz”.

Deputatul Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, a criticat în termeni duri Consiliul Județean Timiș și PNL Timiș, care sunt conduse de Alin Nica, pe motiv că ar fi încercat să saboteze proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Totul în ideea ca administrația Fritz să nu se poată bucura de succes și să câștige electorat.

Vreau să afirm cu toată responsabilitatea că, din punctul nostru de vedere, Consiliul Județean Timiș, Alin Nica și PNL-ul au încercat să saboteze acest proiect în permanență, de teama unui eventual succes al administrației Fritz. În permanență PNL-ul a încercat să atragă cât mai mult din aceste sume alocate proiectului către CJ Timiș. Au făcut vâlvă în presă, de curând, chiar tipul de activități culturale pe care Alin Nica, cei de la PNL Timiș și cei de la CJ Timiș le doreau a fi implementate: festivități, festivaluri în orașele județului Timiș: Ciacova, Sânnicolau, Buziaș și alte orașe conduse de primari liberali. Sunt orașe care nu au nicio legătură cu Timișoara și cu titlul de Capitală Culturală Europeană pe care Timișoara l-a câștigat în mandatul primarului trecut și Timișoara trebuie să fie motorul acestui eveniment, acestui an cultural, acestei șanse pe care Timișoara, dar și România o are prin câștigarea titlului de către Timișoara”, a declarat Alfred Simonis.

Liderul PSD Timiș a detaliat că Ordonanța de Urgență votată săptămâna aceasta în Camera Deputaților privind finanțarea de la bugetul de stat a proiectului TM2023 reprezintă o formulă echilibrată, având în vedere faptul că majoritatea banilor a ajuns la Primăria Timișoara.

Există o sumă importantă și la CJ Timiș pentru activități pe care sper și chiar trag un semnal de alarmă, ca administrația CJ Timiș să n-o investească în proiecte culturale sau mai puțin culturale la zeci de kilometri de Timișoara”, a adăugat Alfred Simonis.

De asemenea, deputatul de Timiș a precizat că a depus un amendament prin care banii pentru comunicare, adică aproape opt milioane de lei, să fie transferați de la CJ Timiș la Asociația TM2023, prin Ministerul Culturii.

Teoria mea și a celor care m-au susținut a fost aceea că aceste sume, fiind alocate pentru a promova orașul, pentru a promova evenimentul pe parcursul acelui an, pentru a promova Timișoara local, național, dar mai ales internațional, este nevoie de un for independent, de o structură care să nu aibă mize mărunte locale, care să încerce să-și promoveze eventual propriul partid, propria persoană și mai puțin orașul și titlul în sine. De aceea acești opt milioane de lei s-au transferat la Asociația TM2023, prin Ministerul Culturii. Am văzut că cei de la PNL au fost foarte supărați pe acest lucru. Este adevărat, există zvonuri în spațiul public conform cărora PNL și CJ Timiș ar fi încercat să negocieze contracte de presă locale și naționale pentru ca în subsidiar, pe lângă promovarea titlului, să se promoveze domnul Nica și ceilalți candidați ai PNL”, a declarat Alfred Simonis.