Inspectorii ITM le-au vorbit silvicultorilor din Caraș-Severin despre măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea accidentelor de muncă.
La sediul Direcției Silvice Caraș-Severin a avut loc o sesiune de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă, la care au participat reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă din județul Caraș-Severin, iar din partea ocoalelor silvice – lucrători desemnați cu activități de protecție și prevenire a riscurilor și, nu în ultimul rând, lucrători ai serviciilor externe de prevenire şi protecție care au în portofoliu firme de exploatare forestieră/transport masă lemnoasă.
Din partea ITM Caraș-Severin, la această sesiune de instruire au participat, inspectorul-șef adjunct securitate și sănătate în muncă, Marius Bălean, împreună cu inspectori de muncă care activează în compartimentul de control securitate și sănătate în muncă.
În cadrul întâlnirii, inspectorul șef adjunct al ITM Caraș-Severin a subliniat faptul că silvicultura este un domeniu cu multe evenimente dramatice, unde lucrătorii se confruntă cu un mediu de lucru deloc favorabil, condiții de muncă dificile și factori de risc de accidentare multipli, iar multe dintre accidentele de muncă înregistrate la nivel național sunt cauzate de lipsa instruirii și calificării. De asemenea, reprezentanții ITM au atras atenția asupra necesității ca, la nivelul locului de muncă, să fie prezentă și să se dezvolte o puternică cultură a securității și sănătății în muncă, rezultatul urmărit fiind prevenirea și reducerea accidentelor de muncă.
De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a insistat asupra importanței instruirii lucrătorilor privind securitatea și sănătatea în muncă, concluzionând că rolul instruirii este de a-i învăța, responsabiliza și determina pe lucrători să respecte la locul de muncă tot ce e cuprins în instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă şi în regulamentul intern.
Inspectorii de muncă au atras atenția și asupra faptului că, pe lângă actorii principali (lucrători și angajatori) ai procesului de muncă, apar și factori de natură fizică (tipul terenului, condițiile meteo, caracteristicile arborilor) și factori de natură tehnică (dotările, caracteristicile echipamentelor de muncă, etc.) care influențează considerabil siguranța și sănătatea la locul de muncă.