Autobuzele „fierb” în aceste zile și la propriu, și la figurat. Asta, în timp ce șoferii mijloacelor de transport în comun sunt trași de mânecă de călători că nu pot respira din cauza căldurii. La polul opus, reprezentanții Ro-A-Tir spun senini că asta e tot ceea ce pot face!
Probleme similare sunt în fiecare sezon estival la Ro-A-Tir, firma care a câștigat la licitație administrarea serviciului de transport în comun. Asta, pentru că aerul condiționat nu face față căldurii de afară, iar oamenii sunt total nemulțumiți. Asta se întâmplă atunci când ai în parcul auto mijloace de transport la mâna a doua și cel mai important lucru e să ai parte de câștig în urma gestionării serviciului și nu să le oferi comoditatea miilor de oameni care apelează zilnic la autobuzele orașului.
Spre exemplu, ieri după-amiază, când Reșița nu se afla încă sub incidența unui cod de caniculă, într-unul dintre autobuzele pline până la refuz oamenii au început să îl tragă de mânecă pe conducătorul auto și să îl certe că nu pot respira. În cea mai mare parte vârstnici, călătorii s-au declarat nemulțumiți că doar în zona șoferului temperatura era cu câteva grade mai mică decât cea de afară.
Sesizările însă încep să bombardeze atât firma de transport în comun, cât și Primăria Reșița. Vestea proastă însă e că de abia în 2017 expiră contractul cu Ro-A-Tir, iar pe mai departe, momentan, nu prea există alte soluții. Chiar și așa, administrația locală este pusă pe aplicarea de sancțiuni.
„Din cauze birocratice, economie, dau drumul doar în față la aer condiționat. O echipă va merge pe teren și va monitoriza acest serviciu. Eu le-am sugerat să își exprime clar punctul de vedere cu privire la achiziția unui teren unde să verifice aceste mijloace de transport în comun, pentru că noi avem în vedere accesarea de bani pentru transportul local cu mijloace noi și atunci trebuie să știm cu cine avem de a face. Să vedem ce gândesc dânșii până în 2017, până atunci avem contract, și după 2017 dacă tot ei vor continua activitatea aceasta. Ceea ce e trecut în contract, asta le facem! Există posibilitatea, dacă nu respectă contractul, să îl reziliem cu daune. Există și posibilitatea amendării. Cu siguranță vom apela la prevederile din contract, după ce primesc raportul, și asta se va întâmpla într-un timp foarte scurt”, a declarat primarul Reșiței, Mihai Stepanescu.
Oficialii Ro-A-Tir spun că asta e tot ce pot! Aerul condiționat funcționează la capacitate maximă, susțin aceștia, dar stațiile sunt foarte dese, iar odată cu deschiderea ușilor intră și căldura. „E tot ceea ce putem!”, a explicat o doamnă de la secretariat pentru că directorul lipsea din instituție. „Păi … temperaturi prea mari! Ce să facem?! Să ne rugăm să ni le ia Dumnezeu înapoi!”, a precizat aceasta.
Alertă de Cod Galben!
Meteorologii anunță astăzi pentru Caraș-Severin cod galben de caniculă, cu temperaturi ce ajung până la 37 de grade Celsius, iar miercuri județul intră sub incidența codului portocaliu. Temperatura va depăși 40 de grade, potrivit meteorologilor. Valul de căldură va fi urmat de furtuni.
În toate orașele și municipiile au fost convocate comitetele locale pentru situații de urgență. La Reșița au fost instalate două puncte de prim-ajutor în Centrul Civic, în căsuța cu numărul 6, şi în Parcul Tricolorului, în căsuţa numărul 3. Programul de funcţionare este între orele 11.00-18.00.
Punctele de prim-ajutor sunt dotate cu instalaţie de climatizare, dozatoare cu apă şi paturi, iar asistenţa medicală este asigurată de către Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa prin personalul specializat.
Acestea vor fi deschise doar în perioada atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice de caniculă.
Degeaba oamenii sunt nemultumiti si ‘fierb’ pe dinauntru. Nemultumirea trebuie exprimata pe cale legala institutiilor abilitate. Sesizarea catre firma nu stiu ce rost are, doar nu o sa se amendeze singura?!? Primaria poate face ceva, la fel protectia consumatorului, Directia de sanatate publica etc.
Cum se face ca biletul in Resita e la acelasi pret ca in Timisoara, dar conditiile sunt ca in Zimbabwe?
Statile dese?
NU sunt statile dese, este economie de motorina ,
autobuze foarte vechi
si primar care il doar undeva de populatie .
Cand te dai jos din autobuz zici ca intri in frigider , mai cald in autobuz ca si afar
eu am fost ieri in Timisoara si a trebuit sa cobor din autobuz pentru ca era sufocant de cald desi aerul conditionat spunea soferul ca e pornit, e clasr ca situatia asta nu e doar la Resita…
Oare de ce nu respecta pensionarii atentionarile de canicula? Ei se plimba la orele in care e recomandat sa nu iesi din casa cu autobuzul, credeti ca specialistii recomanda de prosti sa stai in casa cand e fff cald?
Nu aveti pensionari in familie, dra Flori?? De regula pensionarii nu se “plimba”, chiar trebuie sa-si cumpere medicamente/alimente, cand nu au o familie care sa aiba grija de lucrurile astea! Si uneori urgentele nu tin cont de ora si implicit de temperatura…
Si eu am fost ieri intr-un autobuz al nostru si nu sa ma plimb, ci sa ma intorc acasa de la gara din Govandari – a FOST INFERNAL, chiar daca nu a fost asa aglomerat, altfel cred ca se lesina! Pe deasupra a treebuit sa suport pe deasupra muzica bubuinda si si reclamele zgomotoase de la Radio21, data tare in boxele autobuzului, de soferul, care, nu-i asa, daca e sofer, pune ce muzuca ii place, chit ca marea majoritate a calatorilor este in varsta…
ii doresc doamnei Ionela Kovacs sa mearga in aceleasi conditii, doar o data, nu zi de zi si…mai vorbim!
Sunt de acord cu ‘cetatean activ’ in privinta muzicii pe autobuz. Soferul, care sta ore in sir la volan, sa asculte ce vrea la un volum cat sa se auda ok in spatiul destinat dumnealui. Pe calatori, eu sunt al doilea din lista asta de comentatori, nu ii intereseaza muzica si glumele de rahat de pe radiourile comerciale. E bine si daca e liniste.
Sau puneti Radio Romania Actualitati. Nu Radio Resita (mai ales), 21, Zu etc.
e mai ok sa ascult glumele cum spui tu de kkt de la radio decat sa aud barfele hodoroagelor prefacute ce circula toata ziua pe autobuz tragand carucioare dupa ele