Pentru Alina Stancovici a fost o simplă joacă de copii să-și obțină în instanță dreptul de a continua să managerieze Spitalul Județean de Urgență Reșița.
Oamenii președintelui l-au împins încă o dată pe acesta să-și pună semnătura pe un act pe care instanța îl plasează mai degrabă în afara cadrului legal. S-a întâmplat astfel mai cu toate dispozițiile președintelui și hotărârile Consiliului Județean prin care angajați ai instituției și ai celor din subordine și-au pierdut locurile de muncă. În ciuda opoziției secretarului general al județului și juriștilor instituției, consilierii lui Romeo Dunca l-au sfătuit să meargă mai departe. Ca atare, a semnat dispoziția privind revocarea Alina Stancovici din funcția de manager. Fără a o motiva însă în vreun fel în scris. Motivele au fost prezentate doar la modul declarativ, ce-i drept, în spațiul public. Dar astea nu sunt luate în seamă de nicio instanță de judecată.
Alina Stancovici tocmai pe aceste aspecte a mizat în fața Tribunalului Caraș-Severin. În primul rând, a arătat că dispoziția președintelui Dunca nu a fost contrasemnată de secretarul general, ci de către un consilier personal de-al său. Suficient pentru a exista prezumția nelegalității dispoziției. În al doilea rând, Stancovici a punctat că dispoziția lui Romeo Dunca nu e motivată în niciun fel. Nici în fapt, nici în drept. Ori astea sunt lucruri care se învață la grădinița administrației publice. În dispoziția respectivă nu se indică motivele revocării, considerentele pentru care contractul de management trebuie să înceteze înainte de termen.
Alina Stancovici a mai arătat instanței Ordinul 1953/10.06.2022 al ministrului Sănătății, privind criteriile de performanță în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen. Acesta spune că un manager de spital care e evaluat cu „Foarte bine”, „Bine” sau „Satisfăcător” e menținut în funcție în perioada de valabilitate a contractului. Managerul de la Județean face parte din cea de-a doua categorie. Dar acest aspect nici măcar nu a fost luat în calcul de către instanță, în discuție punându-se doar suspendarea ordinului de revocare. Cu siguranță însă va cântări greu când judecătorii vor analiza cererea de anulare a ordinului lui Romeo Dunca. Adică fondul problemei.
Analizând toate probele depuse la dosar, instanța a stabilit că actul administrativ semnat de președinte nu a fost motivat în fapt și în drept și a constatat „o aparență de nelegalitate a dispoziției contestate sub aspectul nemotivării în fapt”. În consecință, Tribunalul Caraș-Severin a admis, în primă instanță, cererea de suspendare a dispoziției președintelui CJ. Alina Stancovici a revenit pe funcție și sunt toate motivele să își ducă mandatul la bun sfârșit. Președintelui Dunca nu-i rămâne decât să-i reevalueze pe oamenii care îl sfătuiesc. Pentru că îl sfătuiesc prost!