Consumatorii pot sesiza de acum ANPC, pentru urgențe, la un număr de WhatsApp, anunță deputatul Jaro Marșalic. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înființat numărul special care a intrat în funcțiune în luna aceasta.
În prezent se discută la nivel mondial tot mai frecvent despre noțiuni precum consum, consumator în spațiul mediatic, dar ce se semnifică, de fapt, acestea pe înțelesul tuturor?
CONSUM – folosirea unor bunuri pentru satisfacerea nevoilor oamenilor;
CONSUMATOR – orice persoană fizică ce intenţionează să comande sau să procure ori care comandă, procură sau foloseşte produse, servicii pentru necesităţi nelegate de activitatea de întreprinzător sau profesională.
Bine de știut este că, atunci când consumatorul nu este satisfăcut de calitatea produselor şi serviciilor și/sau i-au fost încălcate drepturile, poate depune o petiție (reclamație), inițial către comerciant sau prestatorul de servicii, ulterior către organele de stat competente.
„Pentru a fluidiza comunicarea directă cu consumatorii din toată țara, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a înființat, începând din 7 februarie, un număr special de telefon, folosit exclusiv pentru mesaje în aplicația WhatsApp. Numărul de telefon este 079 021 9551. La acest număr, care nu va folosi funcția de apel video sau cu voce, sunt așteptate mesajele scrise și imaginile care să sesizeze nereguli cu caracter de urgență în raport cu respectarea drepturilor consumatorilor, de pe întreg cuprinsul țării. Mai exact, este vorba despre primirea unor facturi foarte mari, nereale, la energie electrică și gaze naturale, cazuri de debranșări, pentru neplată a unor facturi greșite la energie încă necorectate, precum și situații urgente care pun în pericol sănătatea consumatorilor.”, transmite deputatul cărășean, Jaro Marșalic.
Comisarii ANPC vor selecta, dintre toate mesajele urgente primite de la consumatori, care sunt acelea care se află în competența legală de soluționare a instituției și le vor da curs. Mesajele trimise pe numărul special NU înlocuiesc reclamațiile realizate în mod curent.
Primirea reclamațiilor de la consumatori se face la sediile comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor sau la comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, în funcție de raza teritorială în care își desfășoară activitatea operatorul economic reclamat.
Reclamaţiile se fac în format scris – transmise prin poștă, în format electronic sau se depun personal, pentru soluționarea acestora urmându-se procedura prevăzută de lege
Formularul de reclamație online se află pe site-ul instituției, la linkul http://reclamatii.anpc.ro/Reclamatie.aspx