Servicii gratuite pentru depistarea tuberculozei! Caravana de la „Marius Nasta” ajunge în 12 comune din Caraș-Severin

caravana tbc
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei. Echipa medicală va ajunge, până în 31 martie, în 12 comune din Caraș-Severin.

Până pe data de 31 martie, caravana mobilă a proiectului Screening TB, coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, va oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Caraș-Severin cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Localitățile alese sunt: Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina-Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socol.

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de șase săptămâni, echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

 • Rusca Montană – 13, 14 și 15 februarie;
 • Băuțar – 16, 17 și 20 februarie;
 • Glimboca – 21 și 22 februarie;
 • Zorlențu Mare – 23 și 24 februarie;
 • Măureni – 6, 7 și 8 martie;
 • Slatina Timiș – 9, 10 și 13 martie;
 • Armeniș – 14, 15 și 16 martie;
 • Domașnea – 17 și 20 martie;
 • Lăpușnicu Mare – 21 și 22 martie;
 • Sichevița – 23, 24 și 27 martie;
 • Coronini – 28 și 29 martie;
 • Socol – 30 și 31 martie.

Zeci de persoane din Rusca Montană au beneficiat deja de serviciile echipei medicale.

1000x100 (5)

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Caraș-Severin este de 38,1 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a primit cu interes inițiativa de screening, considerând că vine într-un mod profesionist și complex în sprijinul cetățenilor Caraș-Severinului care trăiesc în localități întinse pe spații mari și diferite geografic, în județ. În ce privește DSP, aceasta se implică cu toate resursele în buna desfășurare a caravanei și va utiliza aplicat datele ulterioare ce vor proveni din acțiunea de screening pentru depistarea tuberculozei.”, declară Dan Miloș, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin.