Seri de vară la Muzeul Apei Timișoara

muzeul apei (4)

Instalații new art media, muzică și poezie, filme, o expoziție de pictură, ateliere și după-amieze de relaxare! Asta vă așteaptă la „Seri de vară” la Muzeul Apei Timișoara.

În weekend, timișorenii sunt așteptați cu mic cu mare la Muzeul Apei. Are loc Festivalul „Seri de vară la muzeu”, iar curioșii pot face tururi ghidate în Uzina de Apă, veche de mai bine de 100 de ani.

„Muzeul Apei din Timișoara își așteaptă vizitatorii cu un program special în acest weekend. Festivalul <<Seri de vară la muzeu>>, care va avea loc în perioada 21-23 iulie, aduce o ofertă culturală potrivită tuturor vârstelor, cu instalații new art media, muzică și poezie, filme, o expoziție de pictură, desen, ateliere și după-amieze de relaxare în parcul uzinei, precum și vizite ghidate”, transmit reprezentanții Aquatim.

Apa, element vital pentru tot ceea ce înseamnă viața, este liantul care unește, tematic, activitățile și evenimentele festivalului. Uniți în jurul apei și prin apă, participanții sunt chemați să exploreze frumoasele clădiri ale vechii uzine de apă Urseni, să afle lucruri interesante și să își exerseze îndemânarea la ateliere pentru copii și adulți, să se bucure de creații multimedia, de muzică și filme, de întâlnirile între prieteni și vecini sau de lecturile la umbra platanilor impunători din parcul complexului muzeal.

Programul „Seri de vară la muzeu”

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, în 21 iulie, de la ora 17.30. Vineri și sâmbătă seara, de la ora 20:00, au loc expediții cinematografice, cu Rowing for Europe de Gerald Harringer (Austria, 2017) și The Sailor de Lucia Kasová (Slovacia, 2021).

Pe întreg parcursul festivalului, vizitatorii se vor putea bucura de o instalație audio-vizuală interactivă realizată de Electronic Resistance, dar și de o instalație sonoră imaginată de artista Anamaria Pravicencu, alături de poeta timișoreană Daniela Rațiu și muziciana de origine sârbă Manja Ristić.

În fiecare din cele trei zile ale festivalului, copiii, tinerii și adulții sunt invitați să ia parte la mai multe ateliere de modelaj în lut, de confecționat lumânări din ulei alimentar uzat, pictură, lectură, olărit, educație ecologică și origami și să urmărească expoziția de pictură și desen The Water We Want, realizată în parteneriat cu Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO. The Water We Want (Apa pe care ne-o dorim) are ca obiectiv explorarea apei, din perspectiva tinerilor, în contextul Agendei 2030 și a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În festival este prezentată o selecție de lucrări din expoziția internațională. Alături de scriitorii Daniela Rațiu, Borco Ilin, Alina Dumitrescu și compozitorul Adrian Mardan vom folosi apa pentru inspirație în cadrul unor lecturi muzicale, iar seara de sâmbătă este dedicată șlagărelor anilor ’60 – ’80, reinterpretate de Colectivul Discotecă.

Se realizează Dicționarul Apei

Feestivalul lansează o provocare: realizarea unui Dicționar al Apei. Toți participanții sunt chemați să răspundă la o simplă întrebare: Cu ce cuvinte asociați apa?

Un „punct de colectare” a tuturor contribuțiilor va fi special amenajat pentru festival; totodată rămân disponibile formularul online pe care îl regăsiți aici și adresa de e-mail contact@muzeul-apei.ro.

„Ne dorim ca acest document să cuprindă o cât mai amplă arhivă de cuvintecheie și interpretări în baza cuvântului apă, o enciclopedie care să fie construită împreună cu comunitatea. Deschidem robinetul pentru copii și adulți, toată lumea poate contribui: fie că sunteți cercetători, pescari, filosofi, ingineri, artiști, biologi, scriitori, pedagogi, chimiști, arhitecți, economiști, înotători, agricultori, IT-iști ori că aveți o intepretare proprie, puteți contribui cu toții la crearea acestui Dicționar”, spune Andreea Săsăran, curatoarea festivalului.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/