SENTINȚĂ. Șase ani de pușcărie pentru polițiștii de frontieră și vameșii corupți din Caraș-Severin! N-au „observat” un microbuz cu 1,6 milioane de țigarete!

Sumele uriașe câștigate din contrabandă și faptul că aproape nimeni din cei implicați în acest fenomen infracțional nu s-a mai dus la pușcărie în ultimii ani sunt motive suficiente pentru ca prin Vama Naidăș să treacă în continuare, ilegal, cu complicitatea și implicarea directă a oamenilor legii, cantități impresionante de țigări pentru piața neagră!

După spectacolul făcut de DGA acum câțiva ani în Vama Naidăș, când i-a transportat cu elicopterele la București pe aproape toți frontieriștii și vameșii din punctul cărășean de trecere a frontierei cu Serbia, nimeni nu a ajuns în spatele gratiilor. Pedepsele neprivative de libertate nu au descurajat, ba dimpotrivă, au făcut ca fenomenul să persiste. S-au schimbat doar protagoniștii. Cum e și cazul lui Rija Grigoraș Tămaș, Ion Daniel Toc și Laurian Crecană, condamnați toți trei după ce au fost găsiți vinovați că au sprijinit un cetățean sârb să introducă în România un microbuz plin cu țigări de contrabandă. Cu asta i-au prins!

Tribunalul Caraș-Severin l-a condamnat, în primă instanță, pe polițistul de frontieră Rija Grigoraș Tămaș la trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă. Trei ani cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şase ani. Aceeași pedeapsă au primit-o și Ion Daniel Toc și Laurian Crecană, ambii găsiți vinovați pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și complicitate la contrabandă. Totodată, instanța a dispus confiscarea specială a cantităţii de 1.660.000 ţigarete de contrabandă și menţinerea sechestrului asigurător instituit asupra unui teren situat în Caransebeş, asupra unei case de locuit în comuna Ezeriş, a unui apartament în Reşiţa, asupra unui teren situat în Văliug, dar și a unor autoturisme: Fiat Diablo și VW Passat, toate aparţinând inculpatului Crecană, și asupra apartamentului din Oraviţa al inculpatului Toc. Instanța de fond a admis și acţiunea civilă formulată de Direcţia Regională Vamală, inculpaţii fiind obligați, în solidar, la plata sumei de 954.562 lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului general consolidat. Sentința a fost atacată cu apel, atât de către inculpați, cât și de către procurorii anticorupție.

Curtea de Apel Timișoara a respins ieri ca nefondate apelurile declarate de inculpați. În schimb, l-a admis pe cel declarat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, astfel că sentința pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin a fost desființată. La rejudecare, Rija Grigoraș Tămaș a fost condamnat la șase ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la contrabandă în formă agravantă și abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit ca infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, în formă continuată. Laurian Crecană și Daniel Toc, vinovați de aceleași infracțiuni, vor sta și ei câte șase ani în spatele gratiilor.