La bănățeni, răchia de prună este ca și uleiul de măsline la greci sau sushi la japonezi, îi atrage atenția Marcel Vela lui Romeo Dunca, să nu spună că e mai bună una sau alta!
Aflând că președintele Dunca a decretat răchia de Cornereva ca fiind cea mai bună pe care a băut-o în Banatul Montan, senatorul Marcel Vela a luat imediat atitudine: „Până acum nu am dorit să mă contrazic sau să intru în polemici cu Romeo Dunca… Dar astăzi sunt nevoit sa o fac! Când vorbești de cea mai bună răchie din Banat este exact cum ai vorbi despre cel mai frumos copil din județ. Pentru că toți sunt frumoși, nu poți alege pe unul anume… Așa este și cu răchia bănățenilor. Da, este foarte bună cea de la Cornereva și am tot respectul față de prunii, cazanele și pasionații de această licoare care a fost alături de bănățeni și la bine, și la greu, într-un loc unic și plin de mistere ca și comuna Cornereva, cu toate satele și cătunele din jur, pe o suprafață mai mare ca a municipiului București (unul din mistere este și de ce acolo se votează cu stânga, când toți cornerevinții sunt de dreapta, de la rezistența în munți până la truditorii care își asigură traiul de mii de ani prin munca și efortul lor zilnic).”
Așadar, spune Marcel Vela, răchia din Banat a mângâiat suferința bănățenilor și le-a bucurat sufletul în sinusoida vieții, încă din cele mai vechi timpuri. „La bănățeni, răchia de prună este ca și uleiul de măsline la greci sau sushi la japonezi. Face parte din cultură, tradiție, rezistența în munți și evoluție, indiferent că vorbim de Banatul de Munte sau cel de deal ori de șes. Răchia de Feneș (vândută în perioada interbelică la cele mai selecte restaurante din București) sau Bucosnița, Borlova, Vârciorova, Vălișoara, Cornea, Dalboșeț, Fârliug, Carașova, Poiana, Măru, Rudăria, Sichievița, Berzovia, Ezeriș, Bauțar, Iablanița, Ciclova, Rusca, Măureni, Obreja ori Ilova, la fel ca în toate cele 77 de localități și în satele lor aparținătoare din Caraș-Severin, sunt cărți de vizită pentru dragostea bănățenilor față de natură, frumos, puritate, sănătate și darurile lui Dumnezeu făcute oamenilor care au înfruntat istoria, cu bune și cu rele, pe acest tărâm binecuvântat din Țara Banatului.”, a continuat liderul PNL Caraș-Severin.
Vela a concluzionat că Romeo Dunca nu a băut suficient (în sensul de a gusta), iar ăsta ar fi un motiv în plus pentru ca PNL să-l susțină pentru a mai fi încă patru ani președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin. „Pe lângă faptul că se luptă să facă un județ mai frumos, mai corect și mai dezvoltat, acesta este un motiv politic suplimentar…”, și-a motivat Marcel Vela sprijinul pentru Romeo Dunca.
În Ajunul Crăciunului, liderilor liberalilor cărășeni are și un mesaj public:
„Sărbători cu bine tuturor celor care în aceste zile închinați un pahar de răchie, indiferent de locul unde este distilată și de ce poveste fascinantă este în acea licoare aromată și gălbuie.
De la prunii sădiți cu grijă, prunele culese cu pasiune, alegerea căzilor și a timpului de fermentare, comina fiartă cu nerăbdare și păstrarea aurului în butoaie ori damigene sigilate și secrete… până la savuratul răchiei cu mândrie și cu bucuria că aparținem unei națiuni care a învățat aici să danseze în furtuni, când alții încă nu erau țări… sau se ascundeau de cea mai nevinovată ploaie.
Vă doresc tuturor un Ajun de Crăciun frumos și Colinde minunate, închinând voioși un pahar din răchia noastră tradițională la toate petrecerile frumoase de la aceste sărbători magice!
La mulți ani!”