Senatorul Vela dezvăluie: cine e de vină pentru datoriile istorice ale spitalului din Caransebeș?

I-a fost terfelită imaginea atât a sa, cât și cea a spitalului din Caransebeș și în special cea a primarului Felix Borcean, dar senatorul Marcel Vela nu dorește să comenteze partea de cancan și vine cu explicații temeinice în ceea ce privește afundarea în datorii a Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.


Deși fostul manager al spitalului, Mihaela Popovici, a aruncat în presă mai multe mesaje prin care se arătau conversații între aceasta și primarul Borcean cu referire directă la Marcel Vela, acesta din urmă parcă întoarce obrazul și o absolvă de vină când vine vorba de datoriile acumulate la spital. Senatorul face mențiunea că datoriile istorice ale spitalului nu au fost cauzate de prostul management din ultimii ani, ci de vină ar fi tot statul.

„Spitalul din Caransebeș a fost preluat de la Ministerul Sănătății în anul 2010 cu arierate, rezultate anual din diferența dintre cheltuielile efective ale spitalului și valoarea contractului de prestări servicii cu Casa de Sănătate, balanța fiind mereu negativă”, explică Marcel Vela unui cetățean care a comentat la o postare în care senatorul anunță și mulțumește totodată deputatei Jivan pentru alocarea a 2 milioane de lei spitalului caransebeșean.

Cetățeanul care a lăsat comentariul s-a referit la un subiect pe care l-a atins și primarul Felix Borcean, și anume că spitalul nu deține, la ora actuală, un ambulatoriu, acuzându-l direct pe Marcel Vela că dezastrul în spital este din vremea când acesta era primar al Caransebeșului.


Pentru adevărul istoric, senatorul Vela a răspuns:

„… pe vremea mea la Caransebeș s-a achiziționat aparatură ultramodernă din fonduri europene și de la bugetul local de cam 5 milioane de euro. Ca să nu mai spun de alte reabilitări și reparații făcute în clădire sau de plata unor utilități. Dezastrul unui spital de urgență vine din sistem, nu din oameni (fie ei consilieri județeni, primari, manageri sau medici), din cabinete ambulatorii sau lipsa de medicamente. Acestea sunt doar efectele. Cauza este Statul Român. Statul încasează asigurările medicale și spune că garantează dreptul la sănătate și celor care nu au asigurări. Dar, la cheltuielile efective, participă doar parțial și atunci când Ministerul de Finanțe alocă fonduri la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Cam de 30 de ani sistemul de sănătate merge prost în toată România. Eu cred că ar trebui o reformă reală, nu cârpeli sau puși mereu la zid managerii sau medicii care au mai rămas în țară”, a răspuns senatorul de Caraș-Severin lui Adrian Cican, cel care a lăsat un comentariu la postarea lui Vela.

Precizăm că Adrian Cican este managerul spitalului din Orșova. Din presa locală aflăm că primarul Orșovei i-a prelungit contractul managerului spitalului având în vedere rezultatele foarte bune și performanțele de care a dat dovadă de când este la conducerea Spitalului Municipal Orșova.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/