Senatorul Chisăliță mai schimbă o lege! Familia monoparentală care adoptă copii nu trebuie să fie condamnată la sărăcie!

Parlamentarul cărășean e coinițiator al unui proiect de modificare a art.50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei!

Alături de colegii săi senatori, Emanuel Botnariu și Dorin Bădulescu, Ionuț Chisăliță se implică pentru crearea unor facilități reale în cazul adopțiilor, un subiect atât de fierbinte și care a generat atâtea dezbateri publice în ultima vreme. „Se vorbește mult despre măsurile de protecție a copiilor, de grija față de ei și de nevoile acestora trebuie să fie satisfăcute. De asemenea, din ce în ce mai mult, foarte multe femei întâmpină dificultăți în a mai rămâne însărcinate și a deveni mame, trăind o viață în care își doresc cu ardoare un copil și apelând la soluția mai mult decât demnă de tot respectul și admirația de a adopta un copil. Una dintre cele mai importante și noi prevederi care au fost introduse în Legea adopției, odată cu ultima modificare a sa, o reprezintă concediul de acomodare”, se arată în expunerea de motive a modificării legislative. Numai că de acest concediu de acomodare nu se poate bucura toată lumea.

Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an. Acesta include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară în valoare de 1.700 de lei.  În prezent, o femeie sau un bărbat, familie monoparentală, care dorește să adopte un copil, îndeplinind toate condițiile prevăzute de Legea nr. 273/2004, poate avea tentația de a renunța șa concediul de acomodare și asta pentru că salariul este cu mult mai mare decât indemnizația oferită de stat. Practic, respectiva persoană are de ales. Fie renunță la concediul de acomodare, indiferent de durata sa, neavând astfel ocazia de a se acomoda din toate punctele de vedere cu copilul, fie beneficiază de acest concediu de acomodare, primind suma lunară de 1.700 de lei, mai mică decât venitul sau, sumă care nu îi permite însă să îi ofere copilului stilul de viață pe care i l-ar fi putut oferi și pe care l-a dovedit ca îl poate oferi în condițiile în care venitul său era unul substanțial mai mare.

„Ce este de ales?! E o dilemă devenită practic o imposibilitate pentru multe femei sau bărbați aflați în această situație și care poate conduce în final la abandonarea procesului de adopție. Iar motivele sunt unele extrem de întemeiate pentru aceste femei sau bărbați singuri, cu venituri mai mult decât satisfăcătoare, care vor să devină părintele unui copil dintre atâția care sunt instituționalizați în prezent și care ar avea nevoie de un mediu familial potrivit, așa cum și-l dorește și are nevoie orice copil.  Suma de 1.700 de lei acordată pentru acest concediu de acomodare nu reprezintă o sumă suficientă pentru a acoperi toate nevoile, pentru a apela la un concediu de acomodare și a renunța la un venit mai mare și, în plus, și poate și mai important, nu încurajează pe nimeni să apeleze și să ducă până la capăt un proces de adopție.  Ca urmare, o modificare în acest sens ar fi una mai mult decât binevenită.  Din acest motiv se propune că suma alocată drept indemnizație pe o perioadă de 6 luni pentru concediul de acomodare să reprezinte 85% din venitul cumulat pe 6 luni din ultimele 12, a respectivei sau respectivului care adoptă un copil, în așa fel încât noua familie monoparentală să nu fie condamnată la sărăcie. Atât copilul orfan care și-a găsit în final o casă și o familie, cât și părintele singur, care atât de mult a așteptat să aibă ocazia de a avea un copil, au nevoie de dreptul și șansa unei noi vieți, în care să se bucure de cele mai bune condiții. Din toate punctele de vedere!”, a explicat senatorul Chisăliță pentru expressdebanat.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/