Semnal de alarmă al organizațiilor civice cu privire la intercalarea alegerilor generale și prezidențiale

Stiri despre alegeri
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden

Mai multe organizații civice își exprimă îngrijorarea cu privire la programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive. Ei spun că acest calendar electoral creează confuzie în rândul electoratului. În plus, reduce transparența și coerența procesului electoral.

„Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant și nu țin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. Cu toate că speram că decidenții politici au înțeles să nu repete greșeala comasării alegerilor, suntem convinși că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale și dificultăți logistice care au afectat și organizarea alegerilor din 9 iunie. Acest aranjament nu va face decât să creeze o confuzie generalizată pentru toți participanții la procesul electoral.”, transmit semnatarii apelului.

Aceștia sunt: Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, sociologul Mircea Kivu și Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum.

Potrivit semnatarilor apelului, anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidați în turul al doilea.

„Unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare. Organizarea alegerilor parlamentare pe data de 1 decembrie va da unora dintre candidați prilejul de a folosi festivitățile de Ziua Națională pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a influența electoratul. Alegerea Zilei Naționale pentru a organiza alegeri este cel puțin nepotrivită – este greu de crezut că nu se vor mai organiza evenimente în cadrul cărora să se promoveze liderii politici și nu se vor distribui bunuri care sunt interzise conform legislației privind finanțarea campaniilor electorale.”, susțin organizațiile civice.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

Organizarea alegerilor în trei duminici consecutive generează și alte îngrijorări legate de finanțarea campaniilor electorale, raportarea cheltuielilor, organizarea votului prin corespondență sau efortul pe care membrii birourilor electorale vor fi nevoiți să îl depună pentru o perioadă îndelungată de timp. Inclusiv prezența la vot ar putea fi afectată, susțin semnatarii apelului, căci va fi dificilă menținerea constantă a interesului alegătorilor timp de trei weekenduri consecutive.

Astfel, organizațiile semnatare solicită ca orice modificări legislative sunt necesare pentru alegerile din toamnă să fie realizate în timp util, să fie conforme cu principiile constituționale și standardele internaționale.

„AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experților electorali, prin recrutarea și instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive și pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secțiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie”, se arată în finalul apelului.

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/