Șeful ISU Caraș-Severin i-a dat în gât pe primarii și viceprimarii chiulangii

petru ionel tilca

Primarii și viceprimarii au obligația de a participa o dată într-un mandat la un curs de pregătire pe linia situațiilor de urgență. Amenda pentru neparticipare fiind una simbolică, aceștia preferă să lipsească.

Numeroasele situații de urgență cu care se confruntă societatea ar trebui să fie un motiv suficient de întemeiat pentru ca primarii și viceprimarii să manifeste interes față de cursurile organizate periodic pe linia situațiilor de urgență. Cei din Caraș-Severin ar trebui să se prezinte la Centrul Zonal de Pregătire de Protecție Civilă Craiova, iar un astfel de curs durează 4 zile. Fiecare persoană din conducerea primăriilor ar trebui să participe o dată într-un mandat.

Acest curs asigură formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, însuşirea cunoştinţelor specifice domeniului şi formarea unor aptitudini cu aplicabilitate în practica managementului situaţiilor de urgenţă: planificare, organizare, comunicare, coordonare şi conducere, evaluare, proceduri de operare, cu atât mai mult cu cât primarul din fiecare localitate este șeful Comitetului Local pentru Situații de Urgență, așa că este absolut necesar ca el să știe cum să acționeze când situația o impune. În lipsa primarului, această atribuție este preluată de viceprimar.

„Cei care trebuie să cunoască legislația și atribuțiile în domeniul situațiilor de urgență nu conștientizează faptul că, până la sosirea profesioniștilor, prima intervenție trebuie să se asigure de către primar (în conformitate cu prevederile art 14 lit c) din Legii 307/2009 actualizată), aspect discutat și comunicat în toate instruirile/convocările de specialitate. Necunoașterea atribuțiilor de către conducerea autorităților publice locale îngreunează și colaborarea interinstituțională. La instruirile anuale ale președinților comitetelor locale organizate de ISU sunt trimiși adesea șefii SVSU care nu au putere decizională.”, spun cei de la ISU Caraș-Severin, care subliniază că procentul de participare la acest curs este greu de justificat. Unele persoane au fost planificate și replanificate de mai multe ori, dar nu au participat la acest curs obligatoriu într-un mandat.

Spre exemplu, în primul trimestru al anului 2023, în conformitate cu planificarea la cursuri și situația prezenței transmisă de Centrul Zonal de Pregătire de Protecție Civilă Craiova, situația este similară anilor precedenți: din 7 persoane planificate au participat 0. De precizat că toți cei planificați în trimestrul I din 2023 au mai fost planificați de cel puțin două ori și în anul 2022.

„Chiar dacă s-au replanificat persoanele absente în alte serii, s-a constatat dezinteres față de această formă de pregătire.”, mai spun cei de la ISU. Toți cei care erau planificați la cursuri au fost contactați telefonic, majoritatea motivând faptul că „primarul este în concediu” și nu pot participa la curs. Acestora li s-a comunicat și faptul că pot participa la curs în orice serie, conform categoriei de personal planificat (există mai multe serii de viceprimari, respectiv de primari).

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Un motiv pentru care primarii și viceprimarii nu participă la aceste cursuri este și cuantumul amenzilor. Sancțiunea contravențională prevăzută pentru neparticiparea la cursuri este una „simbolică”, de ordinul zecilor de lei…

Situația a fost prezentată într-o ședință recentă derulată la Prefectura cărășeană de către șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, Ionel Petru Tilca. Acesta spune că neparticiparea primarilor și viceprimarilor la aceste cursuri se reflectă în activitatea pe care o prestează atunci când se lovesc de astfel de situații de urgență.

„Eu aș scoate în evidență faptul că prin participarea la astfel de cursuri conducerea UAT-urilor se poate întoarce de acolo cu mai multe informații pe care să le folosească ulterior atât în activitatea pe domeniul situațiilor de urgență, cât și conexe. Discutăm de școli. S-au depus documentații pentru obținerea avizelor, s-au obținut avizele, aveau documentație pentru obținerea autorizațiilor și nu s-au depus la timpul oportun. Poate dacă participau la astfel de cursuri ar fi știut cât de important este și am fi scăpat de alte neplăceri ulterioare. Noi îi sprijinim. Am constatat de la colegii mei că atât ISU, cât mai ales Prefectura sprijină autoritățile locale. Și am și confirmarea Serviciului de Gospodărire a Apelor, când se produc anumite situații de urgență, oamenii sunt sprijiniți și premergător situațiilor, și în timpul, și după ce s-au produs situațiile de urgență. Sunt trași de mânecă să își facă documentele necesare. Eu mi-aș dori ca autoritățile să înțeleagă că prin participarea la un astfel de curs pot obține informații pe care să le utilizeze ulterior în activitatea lor și participarea este fără costuri. Motive întotdeauna s-au găsit și cu siguranță se vor găsi și de acum încolo să nu participe.”, spune inspectorul-șef Ionel Petru Tilca.

După situația expusă, prefectul Ioan Dragomir a cerut lista cu programările pentru următorul trimestru și a promis că va vorbi cu primarii să încerce să îi convingă. „Mi-e jenă! Ne vin informări de la centrul din Craiova că nimeni din cei planificați, anunțați, nu a participat. Este o chestie și de primii 7 ani. Nici măcar nu încearcă o reprogramare sau o comunicare cu centrul de la Craiova, să spună că nu pot merge acum, dar mă planific pentru alt trimestru. Ne mai uităm pe autorizări, pe respectarea legislației. Nu e normal. Îmi doresc să fie ultima dată când mai discutăm treaba asta.”, a subliniat prefectul de Caraș-Severin.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/