Revoluționari, reprezentanți ai instituțiilor publice, oficialități și consilierii locali au participat, luni, la ședința festivă a Consiliului Local Timișoara, la 35 ani de la Revoluție.
Și în acest an, a fost organizată o ședință festivă a Consiliului Local Timișoara, pentru a marca 35 ani de la izbucnirea Revoluției Române. În deschiderea evenimentului a avut loc un moment de rugăciune.
„Revoluția declanșată la Timișoara a început cu rugăciune. În decembrie 1989, singurul scut a fost rugăciunea „Tatăl nostru”, a fost „Crezul”, au apărut apoi colindele și alte cântări religioase. În decembrie 1989 s-a luptat pentru democrație, pentru dreptate, pentru libera exprimare a conștiinței noastre, a convingerilor religioase. Un set de valori care este mai mult decât actual și azi”, a afirmat preotul vicar Ionel Popescu, din partea Mitropoliei Banatului.
A urmat un moment de reculegere în memoria eroilor martiri ai Revoluției Române, iar apoi discursuri ale reprezentanților instituțiilor publice și ale revoluționarilor. Printre cei absenți s-au numărat primarul Dominic Fritz, precum și Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
„Sute de oameni, chiar acum 35 de ani, și-au riscat viața și carierele, existența pentru a se lupta pentru libertate. Și cred că această onoare a sacrificiului trebuie să o purtăm cu noi. La 35 ani de la Revoluție, două lucruri încă avem nevoie și ne lipsesc, sunt lucruri după care tânjim și după care suferim ca societate: dreptate și adevăr. Soluțiile și astăzi nu pot să fie decât ca în 1989, colective, nu individuale. Doar prin acțiuni colective putem să facem schimbări și să ne punem ca țară pe o traiectorie bună”, a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.
De asemenea, Alexandru Iovescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a precizat că „acum 35 ani, pe străzile Timișoarei răsunase un cuvânt care până atunci fusese rostit doar în gând: libertate. În decembrie 1989, eroi au plătit cu viața curajul de a lupta cu frica, frigul, foamea și întunericul. Acești eroi au semnat cu propriul sânge certificatul de naștere al democrației în România. Este datoria noastră față de cei care au plătit prețul suprem în decembrie 1989 să respectăm valorile atât de greu câștigate ale democrației. Atunci când ne unim pentru un bine colectiv, nimic nu ne poate sta în cale. Așa cum în decembrie 1989 solidaritatea umană a triumfat asupra urii, tot solidaritatea este cea care ne poate ajuta și acum să găsim calea către pace”.
Totodată, Raul Ambruș, subprefect de Timiș, a afirmat că Revoluția din decembrie 1989 a schimbat soarta și cursul istoriei României. „Aici, la Timișoara, în urmă cu 35 de ani, comunismul a fost învins pentru prima dată. Timișoara este de atunci kilometrul zero al democrației și al libertății, iar 16 decembrie 1989 este una dintre cele mai însemnate date ale istoriei noastre. În orele și zilele următoare, pe străzile Timișoarei semenii noștri au vărsat sânge în numele libertății. Suntem aici pentru că avem datoria să ne amintim că pentru libertate a fost plătit cel mai scump preț”, a afirmat Raul Ambruș.
După ce au fost premiați elevii câștigători ai concursului „Revoluționarul din familia mea”, organizat de Primăria Timișoara, au urmat discursurile revoluționarilor.
„Acele momente au schimbat radical destinul României. În acele zile, timișorenii au sfidat cu piepturile goale gloanțele, tancurile, baionetele dictaturii ceaușiste. Căderea dictaturii a fost momentul unor mari speranțe, oameni necunoscuți se îmbrățișau între ei. Timp de șase zile, timișorenii au luptat singuri, neîncetând să spere. Este datoria noastră să prezentăm generațiilor care vin grotescul situației existent în România înainte de revoluție. Este datoria noastră, a tuturor românilor, să marcăm într-un mod demn momentul care ne-a marcat viața. Avem libertate și trebuie să o păstrăm. Am aflat că ministrul Educației a spus că începând din acest an, se va studiu în sfârșit și istoria comunismului. Ne bucurăm că s-a trezit națiunea. Am făcut nenumărate demersuri pentru a se studia istoria comunismului, istoria Revoluției. În Istoria de studiu a clasei a VIII-a erau scrise doar trei, patru rânduri. Mai mult se scria despre Esca decât despre cei care s-au sacrificat pentru libertatea poporului român”, a declarat Virgil Hosu, președintele Asociației ALTAR.
Totodată, Petrișor Morar, din partea Frontului Democratic Român, și-a arătat dezamăgirea cu privire la faptul că într-o librărie celebră din Piața Victoriei nu a găsit nicio carte despre Revoluția Română. Nemulțumit a fost și Cătălin Regea, din partea Ligii Naționale a luptătorilor și participanților în Revoluția Română din 1989, pe motiv că „dosarele Revoluției nu s-au finalizat, nu știm marii vinovați. Adică noi știm, dar lipsește o hârtie din partea unei instanțe judecătorești”.