Secetă mare! Consumul de apă a crescut cu peste 30% din cauza legumicultorilor care udă grădinile

Pe fondul secetei prelungite din ultima perioadă, care pune în pericol culturile de legume de primăvară-vară, uzinele de pompare ale Lugojului trebuie să livreze mai multă apă pentru alimentarea orașului. O parte importantă din apa furnizată prin rețeaua de alimentare este folosită de tot mai mulți lugojeni pentru irigatul grădinilor.

Deocamdată, Meridian 22 poate menține presiunea, dar odată cu reluarea activităților economice, consumul va crește şi mai mult, iar alimentarea cu apă va fi mai dificilă. „Consumul de apă a crescut în ultimele săptămâni cu 25-30%, odată cu începerea cultivării grădinilor. Presiunea la etajele superioare ale blocurilor poate fi menținută constantă până când se va relua complet şi activitatea industrială din municipiu, când consumul va mai crește cu 30%, Dacă seceta va continua sau nu se vor acumula rezerve de apă suficiente în sol, va fi necesară stocarea unei rezerve de apă pe timpul nopții, ceea ce va duce la o scădere a presiunii.”, a comunicat Meridian 22.

Legumicultorii lugojeni susțin că dacă nu ar iriga grădinile, producția ar fi compromisă. „Pământul e uscat și crăpat. Dacă nu udăm nu se mai face nimic. Trebuie să punem cartofii, roșiile, ceapa şi fără apă nu facem nimic. Când se încălzește va fi şi mai rău. Dacă nu plouă, nu știu ce vom face, pentru că trebuie să plătim apa și acum pe criza asta va fi mai greu.”, a spus Marian Dumitru, care are o grădină pe strada Jabărului.

În ultimii ani nivelul apei în forajele de adâncime de la uzinele unu și trei a scăzut cu câțiva metri, iar consumul de apă a crescut. Va fi nevoie de investiții importante pentru a aduce capacitatea de captare şi pompare a apei în Lugoj la necesitățile orașului.

În lipsa unui sistem de irigații, doar culturile tratate corespunzător mai pot rezista un anumit interval de timp. În vestul județului Timiș, seceta își arată efectele. Stratul de suprafață al terenurilor cultivate este aproape lipsit de umiditate. „În lipsa apei am putea avea probleme la grâu, rapiță, orz sau orzoaică. Deocamdată culturile sunt în ordine. În vestul județului s-au semnalat unele probleme legate de secetă, cum este făinarea la grâu, dar culturile au fost tratate la timp și deocamdată rezistă. În adâncime între unu şi 10 cm nu este suficientă umezeală. Aceasta se simte abia după 7 cm. Dacă seceta continuă o perioadă mai lungă, în cazuri mai severe, se poate ajunge chiar la ofilire.”, a informat ing. Ionică Prohab, de la Centrul Agricol Timiş.

La Lugoj şi zonele apropiate sunt peste 30.000 de hectare cultivate cu grâu şi mai puțin de 5.000 de hectare cu rapiţă. Seceta afectează şi însămânțarea la unele culturi. Cei care cultivă soia au renunțat deocamdată la semănat, iar la porumb s-au început semănăturile pe mai puțin de 10 % din suprafețele din Timiş. Sistemul de irigații în județul Timiş funcționează doar pe 1.700 h, în apropiere de granița cu Ungaria.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/