Seceta a lăsat în urmă pagube însemnate. Situația culturilor compromise din Timiș

seceta floarea soarelui

Seceta de anul acesta a fost una dintre cele mai mari provocări pentru agricultorii din Timiș. Lipsa ploilor și a sistemelor de irigații au dus la compromiterea unor importante culturi.

Autoritățile au demarat verificări în teren pentru a cunoaște cu adevărat dimensiunea dezastrului. Până acum, peste 80% din culturile de porumb sunt afectate, dar și alte producții au fost pierdute. Iar constatările sunt de abia la început.

„Concluziile intermediare la evaluările din teren arată adevărata dimensiune a pagubelor produse de secetă. 85% din suprafețele de porumb verificate, 70% din floarea soarelui şi 60% din plantele furajere sunt afectate major în Timiş. Zilnic, ne parvin noi solicitări de evaluare de la cei calamitați. Vom ajunge la toți, doar că personalul disponibil la Direcția Agricolă, la APIA şi la primării nu este suficient, la cât de mult e de constatat”, a transmis prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.

În Timiș, aproape zilnic sunt câte 10 echipe pe teren, care evaluează pagubele fermierilor. Asta în contextul în care există un deficit de angajați executivi la Direcția Agricolă. Nouă posturi vacante sunt blocate în acest moment.