Seară dulce-amăruie, organizată de primii români degustători certificați de ciocolată! Evenimentul a avut loc la Timișoara

Nu de multe ori s-a întâmplat să înfulecăm o ciocolată în cateva minute fără să știm că acest lucru ar putea fi un exercițiu de observație și imaginație. Timișorenii au aflat însă ce se ascunde în spatele unei tablete în cadrul unui eveniment organizat de primii români degustători certificați de ciocolată.

Aspect, miros, textură gust și chiar post-gust – sunt elemente care nu ne trec prin cap atunci când mâncăm o ciocolată. Timișorenii care au participat la evenimentul de degustare au învățat cum să evalueze, în funcție de aceste elemente, șapte soiuri de ciocolată de specialitate, dar și o cremă de alune de care aproape toată lumea s-a îndrăgostit.

„Acest eveniment este despre bucuria de a împărți o ciocolată bună cu toată lumea și, în cazul de față, și cafea. În ceea ce privește categoria, ciocolata în sine este albă, cu lapte, neagră, dar din țări diferite precum Taiwan, Peru, Danemarca, Marea Britanie. Ca soiuri de boabe de cacao și originea lor vorbim de America Centrală, America Latină. În cazul de față vorbim de cacao cultivată în Taiwan, Peru, Madagascar, fiecare cu profilul ei aromatic specific și fiecare diferită. Despre asta e vorba. Toate apar la fel pe ambalaj, zici că e ciocolată 70% și de fapt constați că fiecare are alte note aromatice, un alt profil și oferă o complet altă experiență”, a explicat Nicolae Velciov, organizatorul evenimentului.

Diana Șecman și Nicolae Velciov sunt primii români care au obținut certificarea internațională – Level 2 Certified Tasters ai International Institute of Cacao and Chocolate Tasting și evaluatori oficiali în cadrul competiției International Chocolate Awards. Nicolae Velciov povestește că a făcut acest pas după ce a mâncat atent peste 1000 de tablete diferite în aproximativ doi ani.

„Fiind un hobby de explorare continuă, am zis hai să ne certificăm. Este vorba despre un program structurat pe trei nivele de degustare. Primul nivel cuprinde un program de o zi de teorie și dezvoltare senzorială a papilelor gustative și ulterior un examen. Din fericire l-am trecut cu brio. Când am obținut cel de-al doilea nivel eram 16 oameni din 13 țări diferite. Acolo am avut o experiență deosebită în decursul a trei zile. Am avut vreo 27 de mostre de ciocolată, fiecare cu defectele ei, cu profilul ei aromatic și pot spune că atunci papilele gustative au fost la propriu distruse. La finalul celor trei zile am dat un examen teoretic după care urma o degustare în orb – patru mostre topite fără ambalaj pe care trebuia să le plasezi exact în regiunile din care fac parte. Faptul că am mâncat multă ciocolată atent înainte ne-a permis să promovăm examenul cu brio”, a mai spus Nicolae Velciov.

Mai mult, cele două nivele sunt certificate la nivel guvernamental în Marea Britanie. În cadrul evenimentului, participanții au degustat și trei sortimente de cafea de specialitate.