Seară de poezie și muzică la Reșița

eveniment cultural resita

Salonul de Artă și Industrie din Reșița a găzduit aseară un spectacol de muzică și poezie oferit de artiștii Mugur Grosu și Lumi Mihai.

Mugur Grosu și Lumi Mihai formează tandemul artistic „111invers1”, în ideea de a elabora punți între teritorii de creație și expresie (precum poezia, arta și muzica) și a unei deschideri mai largi către public. Numele grupului e o transcriere a simbolului grafic al cifrelor 1111, cu a treia cifră 1 reprezentată invers, simbolizând atât alteritatea/ieșirea din pluton cât și interdisciplinaritatea.

Inspirați de faptul că prima vatră siderurgică a României a fost supranumită și „Orașul cu poeți”, ei și-au propus să dezvolte aici, anual, câte un proiect care să (re)aducă poezia în viața locului, ca bun cotidian și marcă identitară a unei urbe care se reinventează, inclusiv prin deschiderea sa culturală.

Anul trecut, cei doi artiști au realizat aici instalația permanentă „Reșița, de Ion Chichere” – poezie decupată într-o placă masivă de oțel, iluminată nocturn, montată pe Strada Libertății (în colțul clădirii dintre Casa de Cultură și Protopopiatul Reșița).

Anul acesta au realizat a doua lucrare, dedicată unuia dintre cei mai importanți reprezentanți ai mișcării Aktionsgruppe Banat – poetul Rolf Bossert (n.1952 – Reșița, m. 1986 – Frankfurt am Main), pentru care au realizat instalația de poezie „Prima zi de școală”, care a fost montată pe Colegiul Național Diaconovici-Tietz, unde poetul româno-german a studiat în primii săi ani. Placa a fost dezvelită vineri după-amiază și a fost realizată de Forumul Democrat al Germanilor din Caraș-Severin, cu finanțarea Primăriei Reșița, prin Granturile Culturale 2023.

dezvelire placa 2

După momentul dezvelirii celei de-a doua lucrări, a urmat spectacolul „Poetry Jazz Suite – o lirică a Banatului în opt tablouri”, oferit reșițenilor de cei doi atriști în cadrul Salonului de Artă și Industrie.

«Poetry Jazz Suite – o lirică a Banatului în opt tablouri sonore» un spectacol itinerant de spoken word și muzică improvizată de jazz care oferă o panoramă sonoră a operei celor mai importanți poeți dispăruți ai Banatului. O varietate de selecții structurate într-un singur corp liric vor forma un mare poem-organism, desfășurat într-o succesiune de tablouri tematice menite să reveleze bogăția unui patrimoniu cultural aproape uitat, reliefându-i multiculturalitatea și diversitatea conceptuală aparte (lirica etniilor diverse, mișcări și curente zonale precum Aktionsgruppe Banat sau Monodersilismul)”, a precizat Mugur Grosu.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Reșița, prin consilierul cultural Dorinel Hotnogu, și susținut de Clubul Lions Onix Reșița.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/