Centrul istoric al stațiunii Băile Herculane începe să se dezmorțească din somnul perioadei postdecembriste. Deși există litigii și executări silite la multe dintre imobilele din centrul istoric, sunt și vești care bucură atât administrația publică locală, pentru că vor fi create locuri de muncă, cât și turiștii care aleg stațiunea de la poalele Munților Cernei pentru beneficiile apei balneoclimaterice.
Hotelul Decebal a fost curând achiziționat după ce a fost scos la licitație de ANAF. Dezvoltatorul imobiliar clujean Trust Invest, controlat de omul de afaceri Nicolae Căpușan, care deține și complexul turistic Sun Garden din județul Cluj, a cumpărat hotelul Decebal din stațiune și în prezent așteaptă avizul Ministerului Culturii pentru a se apuca de reparații și reabilitare. Pentru clădirea istorică de peste 7.000 de metri pătrați, cunoscută ca fostul Hotel Franz Iosif, construit la 1865, ANAF a redus prețul după prima licitație eșuată, până la 4,2 milioane de lei.
Probabil, odată modernizat, hotelul va fi o atracție turistică, mai ales pentru turiștii străini și asta pentru că în topul celor 10 hoteluri bântuite, realizat de America Tours, la poziția a patra, se găsește Hotelul Decebal, prezentând fantoma unei femei, imortalizată de un cuplu de turiști. O legendă locală spune că sub fundațiile Hotelului Decebal, vechi de 152 de ani, s-ar ascunde o comoară romană, păzită de această fantomă, pentru a ține departe căutătorii de comori. Odată cu deschiderea hotelului se vor crea noi locuri de muncă în domeniul turismului.
Dacă Hotelul Traian, devreo 7 ani de zile este în aceeași situație, în care se așteaptă cumpărarea lui de către un investitor, iar Cazinoul este în litigiu, Băile Neptun ar putea fi reabilitate de administrația publică locală.
„Dacă nu se vor găsi finanțări, în urma acordului celor doi proprietari pe teren vom începe noi să punem în siguranță imobilul respectiv. Într-o ședință de Consiliu Local vom lua o hotărâre în acest sens. Există și o inițiativă a tinerilor din Băile Herculane. Dacă vor primi o finanțare, probabil europeană, vom găsi o soluție de renovare, dacă nu, vom finanța proiectul cu fonduri de la bugetul local. Clădirea aparține Primăriei din 2014, iar terenul aparține, jumătate unui investitor privat și cealaltă jumătate altui investitor privat. Aici povestea este de pe vremea vechii administrații, adică s-a făcut un schimb cu dl. Verbițchi, care deținea aproape tot centrul vechi, Primăria i-a dat terenul de sub Cazino și a luat doar Băile Neptun, terenul rămânând familiei Verbițchi. Dacă am primi finanțare, în primul rând ar trebui reabilitat acoperișul clădirii. Noi am făcut solicitări și la Ministerul Culturii și la Consiliul Județean, dar niciun răspuns deocamdată”, ne-a declarat primarul Cristian Miclău.
În momentul de față, mai multe clădiri istorice din stațiune sunt modernizate sau se află în curs de reabilitare, astfel că Băile Herculane își recapătă treptat, târziu, e adevărat, aerul aristocratic.