Un consilier local solicită redeschiderea incintei fostei grădini zoologice din Timișoara, de la Pădurea Verde, pentru a putea fi folosită drept loc de petrecere a timpului liber în natură.
Roxana Iliescu, consilier local Pro România, anunță că a înregistrat la Primăria Timișoara, în această săptămână, un proiect privind lucrările necesare cu scopul redeschiderii incintei fostei grădini zoologice de la Pădurea Verde. Alesul local susține că, într-o primă etapă, spațiul ar putea fi utilizat ca loc de petrecere a timpului liber în natură, recreere și organizare de evenimente socio-culturale.
„Grădina Zoologică din Timișoara este unul dintre obiectivele turistice trecute în itinerariile Capitalei Culturale Europene, iar primarul Dominic Fritz a declarat că îşi doreşte ca aceasta să poată fi redeschisă, în noul concept, eventual chiar şi extinsă, până în anul 2023. (…) Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor făcute cu ocazia închiderii Zoo, în anii 2021 și 2022 primarul Fritz a lansat doar vorbe goale, până în prezent neavând nicio perspectivă, nici măcar pe hârtie. În septembrie anul trecut am încercat să-l conving pe primar să realizăm niște lucrări minime cu societățile aflate în subordinea primăriei, pentru a reda incinta fostei Grădini Zoologice timișorenilor, într-o primă etapă ca zonă de petrecere a timpului liber în natură, recreere și organizare de evenimente socio-culturale. La inițiativa mea, am mers împreună cu primarul și reprezentanți din primărie în incinta fostei grădini zoologice și am discutat despre lucrările necesare. Nu l-am convins…”, a afirmat Roxana Iliescu.
În aceste condiții, consilierul local Pro România a pregătit un proiect de hotărâre privind lucrările necesare astfel încât spațiul de la grădina zoologică să poată fi redeschis pentru public.
„Printre lucrările necesare a fi executate, am identificat următoarele: dezafectarea habitatelor (cuști de fier, cuști de lemn, adăposturi, foișoare, clădiri), punerea în conservare și/sau depozitarea lor, după caz; reparația aleilor și a băncilor; toaletarea copacilor și efectuarea tăierilor pentru punerea în siguranță a trecătorilor; reparație podețe sau închise; reabilitarea luciilor de apă (desecare, decolmatare și înlocuire geotextil și amenajare maluri; reabilitarea locului de joacă pentru copii; înlocuirea corpurilor de iluminat deteriorate pentru asigurarea iluminatului și punerea în siguranță a acestora/ inclusiv adaptarea sistemului de iluminat pe timp de noapte astfel încât să corespundă pentru crearea de evenimente; mentenanța sistemului de supraveghere video și integrarea lui în sistemul municipal la Poliția Locală; reparația grupurilor sanitare și dotarea lor cu materiale consumabile”, a detaliat Roxana Iliescu.