Faliment cu scandal. Se lasă cu plângeri penale la adresa CET!

Datoriile care au dus la destrămarea CET îi intrigă din ce în ce mai mult pe foștii angajați care încă își flutură buzunarele goale. Oamenii spun că deși s-au vândut bunuri din cadrul societății de termoficare, de salarii restante tot nu poate fi vorba.

Aproape 5.000 de lei datorează CET fiecărui angajat în parte. Este vorba aici despre peste trei sute de oameni rămași cu buza umflată. Angajații își plâng de milă și umblă prin instanță pentru a li se face dreptate.

Pe lângă plângerile penale depuse la parchet, plouă cu sesizări și pe adresa redacției Express de Banat. Foștii angajați ai CET-ului sunt disperați și sunt porniți să facă publice toate ilegalitățile care cred ei că se ascund în spatele cortinelor. Acesta este și cazul lui Marcel Anițulesei, fost angajat al societății, care speră că va primi măcar în ultimul ceas banii restanți.

„În urma presiunii noastre făcute la lichidator am reușit să primim trei salarii de la statul român. Aceștia erau bani de la stat pe care trebuia să îi primim din 2011, imediat după ce s-a desființat CET-ul (n.r. CET ENERGOTERM). Ne-au dat acele salarii din care ne-au luat 36 la sută impozit. Din trei salarii, care ar fi însemnat 31 de milioane jumătate de lei vechi, ne-au luat de am rămas doar cu 24 de milioane. Eu în primă fază am fost dat afară și, spre norocul meu, după șomaj am îndeplinit condițiile de pensie. Dar nu toți au avut norocul acesta”, a explicat Anițulesei .

Reșițeanul mai menționează și faptul că în contractul colectiv de muncă este evidențiat clar faptul că fiecare angajat va primi opt salarii compensatorii, bani care nu par să răsară de nicăieri. Mai mult decât atât, societatea se spală pe mâini invocând lipsa banilor în momentul în care angajații și-au cerut drepturile. „Noi pentru cele opt salarii ne luptăm. Din ce am vorbit cu ei ne-au zis că nu au bani să ne dea decât după ce vor vinde ce mai este de vândut. Le-am zis să ne dea și în tranșe. Mai au de vândut terenul, clădirile și magistrala, să o toace și să o ducă la fier vechi, dar văd că staționează”, ne-a mai menționat Marcel Anițulesei.

Fostul angajat a decis să-și caute dreptatea și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, de unde n-a primit niciun răspuns mulțumitor. Explicațiile au fost că fapta, mai exact „neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului”, nu există.

„Eu când am fost la Parchet cu această sesizare, procuratura mi-a spus să aștept acasă că mă va contacta poliția. După aproape două luni am fost contactat și a trebuit să dau o declarație. Aici a fost furt, au fost bani grei, zeci de tone de cupru, două turbine care funcționau, generatoare, motoare, cazane de fier vechi, toate au fost înstrăinate”, spune revoltat fostul angajat al societății de termoficare.

După sesizarea nesoluționată de la Parchet, reșițeanul este pornit să meargă și mai departe. Astfel, în cel mai scurt timp, problema va ajunge și pe masa DNA-ului.

 


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/