Se fac finisaje la viitorul punct muzeal de la Parța. Când și-ar putea deschide porțile?

parta 4
Cuib de vise 1000x100

Lucrările de ridicare a punctului muzeal de la Parța ar trebui să fie gata până la finalul lunii martie. Acesta va adăposti o replică a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70.

Constructorul confirmă că se află în ultima etapă cu șantierul. Ultimii bani au fost virați de beneficiar în urmă cu aproximativ o săptămână. Lucrările, potrivit contractului, ar fi trebuit să se încheie la finalul anului trecut.

„Noi sperăm că până la sfârșitul lunii martie tot ce înseamnă construcție va fi gata. La momentul de față, constructorul lucrează la finisajele interioare, de exemplu la parchet, și după aceea vom încheia această etapă. Eu sunt optimist, este adevărat că am avut o sincopă cu constructorul, de aceea vom analiza foarte atent ce s-a petrecut în ultima perioadă și cred, la modul sincer, că va trebui să aplicăm unele penalități pentru această întârziere. Urmăritorul de contract este Muzeul Național al Banatului și eu consider că trebuie să analizeze lucrurile și să ia o decizie în acest sens.”, a declarat Marian Vasile, administratorul public al județului.

parta 6

Punctul muzeal care se construiește la Parța, la 15 kilometri de Timișoara, va adăposti o replică a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70. În 1983, la inițiativa regretatului arheolog Florin Medeleţ, sanctuarul a fost mutat într-o cameră a Castelului Huniade. Însă în realitate și sanctuarul de la muzeu e în mare parte o replică, mai mică pentru că nu exista spaţiu suficient.

STPT job 1000x200

Realizarea replicii sanctuarului neolitic de la Parța urmează să fie scoasă la licitație de Muzeul Banatului, a mai spus administratorul public al județului, Marian Vasile: „Urmează și din partea Muzeului Național al Banatului o procedură de licitație pentru a crea acea replică a sanctuarului neolitic de la Parța, pe care să o instaleze în interiorul muzeului. După încheierea acestei proceduri de achiziție publică, noi sperăm că va dura una-două luni până să avem acea replică. Ea nu face parte din contractul de finanțare, din proiectul finanțat pe fonduri România-Serbia, ca atare nu depindem de ea pentru a obține rambursările necesare pe acest proiect.”

Deschiderea pentru vizitatori ar trebui să aibă loc după ce punctual muzeal va fi dotat și cu sanctuarul finalizat. Pe lângă sanctuar, la Parța vor fi expoziții legate de săpăturile arheologice din zonă și o bază de cercetare pentru cei care doresc să mai facă săpături pe sit, doar o mică parte fiind descoperită până în prezent.

Lucrările efective la viitorul muzeu au început în octombrie 2021, iar investiția se ridică la aproximativ 400.000 de euro. Punctul muzeal se realizează printr-un proiect transfrontalier România-Serbia. Între timp, primăria din Parța se pregătește și ea de primirea turiștilor. O casă veche din localitate, nu departe de punctul muzeal, va fi restaurată și transformată în muzeu etnografic. Un alt plan este conectarea localității Parța cu pista de biciclete de pe digul canalului Bega. Traseul ar putea începe la Sânmihaiu Român și va putea continua spre Ciacova, Banloc și mănăstirea de la Partoș.

Foto: Constructim

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/