Cei din conducerea Primăriei Timișoara și-au pus din nou în cap patronii de terase. Aceștia sunt revoltați de prevederile noului regulament pentru avizarea teraselor. Printre altele, se propune închiderea lor la ora 22.00, cu excepția celor din centru, interzicerea jardinierelor și a muzicii. „Se dorește falimentarea HoReCa și distrugerea vieții sociale din Timișoara”, semnalează un om de afaceri.
Primăria Timișoara a pregătit un nou regulament pentru avizarea teraselor din oraș, care nu este deloc pe plac patronilor. Dan Dinu, un om de afaceri din Timișoara, consideră că, de fapt, instituția dorește ca cei din HoReCa să dea faliment prin noile reglementări.
„Dictatura din Timișoara! Propunerea de proiect care reglementează comerțul stradal în ceea ce privește terasele mi se pare abuzivă și de natură «polițienească». În primul rând, prin această propunere ne sunt transmise doar măsurile restrictive, pecuniare și de limitare a dezvoltării sănătoase ale industriei HoReCa, fără a fi cuprinse măsuri care să încurajeze această industrie. Pentru prima dată, PMT organizează pe lângă spațiul public și spațiul privat, «violând» astfel una dintre valorile fundamentale ale democrației, și anume dreptul la proprietate privată. Se încearcă anumite măsuri prin care se dorește falimentarea HoReCa și distrugerea vieții sociale din Timișoara”, spune omul de afaceri.
Pentru început, Dan Dinu precizează că propunerea ca terasele, cu excepția unor zone centrale, să fie închise la ora 22.00 va duce la falimentarea celor din cartiere. Timișoreanul se plânge și de faptul că se dorește interzicerea reclamelor pe umbrele, în condițiile în care marea majoritate ar fi puse la dispoziție de către furnizorii de băuturi. „În contrapartidă, aș propune ca PMT să șteargă reclamele de pe mijloacele de transport în comun, atât de la sponsori, cât și cele referitoare la instituția PMT”, a adăugat omul de afaceri.
De asemenea, Dan Dinu nu este de acord nici cu propunerea ca jardinierele să fie interzise pe terase. Totodată, afaceristul timișorean critică intenția de a nu se mai putea asculta muzică. „Păi să îi ia cineva pe frumoșii noștri aleși și liberi (aici mă refer la inițiatorii proiectului) și să-i ducă la o nuntă fără muzică. Oamenii ies în oraș la terase și revin la acele terase nu pentru apa plată și pentru cafeaua de la o terasă, ci pentru ambient și emoția pe care o trăiesc acolo. (…) Fiecare oraș are locurile lui în care performează muzica live. Evident că trebuie reglementate, dar nu poți să scoți muzica live sau la rece”, a precizat omul de afaceri.
În final, Dan Dinu le-a transmis celor din primărie să nu mai transforme Timișoara „într-o cloacă”, mai ales că se apropie anul 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
De asemenea, și Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, a comentat noul regulament pentru terase și spune că patronii sunt disperați.
„Opriți nebunia! Proprietarii de terase sunt disperați! Au investit, unii chiar foarte mult și au reușit să ne ofere nouă, timișorenilor și oaspeților Timișoarei condiții civilizate de relaxare, de socializare. Zeci, sute de terase au apărut în tot orașul, în primul rând în centru, dar și în cartiere. Ei bine, niște nulități profesionale și caracterologice, străini de spiritul orașului nostru, propulsați la putere de grupuri de interese oculte își permit să impună pe post de frumos, de civilizat, de firesc, de bine, elucubrațiile minților și sufletelor lor negre”, a afirmat Nicolae Robu.