Timișoara bifează încă o premieră! În scurt timp se va deschide Muzeul Apei, un proiect de aproximativ 8 milioane de lei.
Porțile neobișnuitului muzeu se deschid, vineri, 9 iunie.
„Muzeul Apei valorifică patrimoniul industrial Secession (1914) al primei uzine de apă din Timișoara, restabilind conexiunea dintre oameni și locuri emblematice pentru evoluția orașului. Fosta Uzină de Apă Urseni a fost readusă la viață de compania Aquatim, printr-o lucrare amplă de intervenție și reabilitare. Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, continuă acum acest demers, prin proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, parte a Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 202, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii”, a transmis Aquatim.
În lunile următoare, Muzeul Apei va fi transformat dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei orașului și, totodată, va fi deschis artiștilor și comunității ca un spațiu alternativ pentru activități și evenimente diverse, de la ateliere pentru copii, până la expoziții, concerte sau spectacole new media art.
Uzina de Apă de la Urseni este prima uzină de apă a Timișoarei. Este considerată monument de arhitectură industrială și se află în conservare. A fost construită între anii 1911 – 1912, în stil secession, fiind lucrarea primului arhitect șef al Timișoarei, Székely László. A fost dată în folosință în anul 1914 și a făcut parte din proiectul lui Stan Vidrighin de alimentară cu apă și canalizare a Timișoarei. A dat apa potabilă a orașului până în 1991.