Vineri, 5 mai, de la ora 18, la Timișoara are loc vernisajul celei mai noi expoziții a Muzeului Banatului, „Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)”.
În colaborare cu Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Muzeul Național al Banatului aduce în fața publicului o expoziție unică a cărei piese au o valoare de peste 15 milioane de euro.
„Este o expoziție care nu a mai fost în România sau în estul Europei, toate piesele sunt originale, valoarea lor este undeva la peste 15 milioane de euro. Este vorba despre istoria comună, mai exact despre perioada în care Timișoara a fost sub stăpânire otomană. Mulțumim colegilor de la Muzeul Badisches Landesmuseum din Karlruhe pentru că au avut încredere și au colaborat cu noi pentru organizarea expoziției. Sperăm că va fi un număr impresionant de vizitatori deoarece suntem în an de Capitală Culturală, de aceea am și dorit să aducem această expoziție aici. Puteți vedea săbii, iatagane, coifuri, armuri, piese pentru cai, din aur, ceva deosebit bineînțeles, și piese unice în lume. Expoziția aceasta am adus-o doar cu asigurări destul de mari, nu se poate altfel. Suma alocată a fost de 1,6 milioane de lei pentru toată expoziția, iar asigurările au fost undeva la peste 400.000 de lei, plătite de Muzeul Național al Banatului.”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului din Timișoara.
Expoziția reunește obiecte care fac parte din Colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe: arme, veșminte și piese de harnașament otomane, reunite sub numele de Türkenbeute, care au fost aduse în Germania ca trofee de război de comandanții armatei habsburgice. Piesa de rezistență a expoziției este cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos.
Expoziția va putea fi vizitată până în 12 septembrie 2023.