Se deschid patru puncte de prim ajutor în caz de caniculă, la Timișoara

punctele cardinale

În mai multe zone din Timișoara vor fi deschise, începând de miercuri, 12 iulie, patru puncte de prim ajutor pe perioada caniculei.

Primăria Timișoara informează că începând de miercuri, 12 iulie, vor funcționa patru puncte de prim ajutor pentru perioada de caniculă. Instituția asigură aprovizionarea cu apă îmbuteliată, iar Direcția de Sănătate Publică Timiș pune la dispoziție personalul sanitar.

Punctele de prim ajutor vor fi amplasate în interiorul următoarelor locații: Oficiul Poștal nr. 1, B-dul Revoluției din 1989, nr. 2; Opera Română Timișoara, Agenda de Bilete, str. Mărășești, nr. 2; Oficiul Poștal nr. 5, ghișeul nr. l, str. 1 Decembrie, nr. 90; Piața Agroalimentară Iosefin. Punctele funcționează zilnic, între orele 11.00 – 17.00, în spații climatizate.

publicitate ziar expresb 1000x100

Pe lângă distribuirea apei potabile, în perioadele de cod portocaliu și roșu se asigură, la nevoie, și asistență medicală în cadrul punctelor de prim ajutor.

Pe timpul caniculei, se recomandă adoptarea unor măsuri cu caracter preventiv: efectuați deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice); evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00; purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică; evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală; nu consumaţi alcool (inclusiv bere) pentru că vă deshidratează; menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie; nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme; cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; dacă suferiți de diferite afecţiunii, continuați tratamentul, conform indicaţiilor medicului”, a detaliat Primăria Timișoara.