Istoria stațiunii de pe Valea Cernei, cu poveștile și clădirile sale emblematice, va fi descoperită în curând în primul muzeu digital din România.
Proiectul cultural Herculane Stories, demarat în toamnă de Asociația ESCU – Educație, Societate, Cultură, Umanitate, cu sprijinul Primăriei Băile Herculane, prin care se pun bazele primului muzeu digital dedicat unei stațiuni turistice din România, își urmează pașii firești.
Reprezentanții Asociației ESCU au scanat deja primele clădiri emblematice din Băile Herculane, elemente arhitecturale unice, imagini de arhivă și obiecte din colecțiile muzeale și private care vor putea fi descoperite în curând în cadrul muzeului virtual care va spune povestea orașului-stațiune de pe Valea Cernei.
Punctul central al muzeului digital va fi reconstituirea virtuală a Vilei Elisabeta. Această reprezentare digitală va fi susținută de soluții tehnologice inovatoare, inclusiv scanare 3D, fotografie 360°, panoramă circulară și animații, toate acestea fiind puse într-un context curatorial documentat, dar accesibil.
„Se lucrează la primul muzeu virtual din România și, din câte am înțeles, primul muzeu al unei stațiuni balneare din Europa. Au venit cei de la Asociația ESCU, cei care fac proiectul, să scaneze Vila Elisabeta. Au scanat-o cu scanere speciale. Practic, muzeul va fi virtual în Vila Elisabeta, care va fi reconstituită online conform tehnologiilor inovatoare care vor fi aplicate acestui muzeu. S-au făcut scanări la Băile Apollo, la Băile Romane, s-a scanat piatra care reprezintă prima atestare documentară a stațiunii Băile Herculane din anul 153, care este expusă la punctul de vizitare al Parcului Național Domogled – Valea Cernei. S-au făcut, de asemenea, scanări la Muzeul Banatului Montan a pietrelor votive din vremea romană găsite în Băile Herculane care se află acolo. S-au făcut digitalizări a peste 1.000 de obiecte, ziare, articole de presă, pagini de cărți, reprezentând istoria Băilor Herculane. S-a depus o muncă asiduă până în prezent și mai sunt multe de făcut totodată”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Dan Buru, consilier cultural în cadrul Primăriei Băile Herculane.
Cei care sunt nerăbdători să viziteze virtual acest muzeu, mai au de așteptat până în prima parte a anului viitor, mai spune Dan Buru: „În primăvară, Asociația ESCU va avea următoarea etapă cu publicul la Băile Herculane a acestui proiect derulat cu fonduri europene, unde cei interesați vor putea să vină și să intre, pentru prima dată, virtual în povestea orașului”.