Se caută soluții pentru ca Timișoara să devină un oraș verde

unirii2

La Timișoara se caută soluții pentru ca orașul să devină unul verde. Primăria anunță că a lansat un concurs de idei, iar timișorenii care vin cu cele mai bune propuneri vor fi recompensați cu premii de până la 3.000 euro.

Primăria Timișoara informează că cetățenii sunt invitați să participe la un concurs de soluții pentru un oraș verde. Mai precis, proiectul ”Soluții Inovative pentru Orașe Verzi”, derulat de UrbanizeHub, în parteneriat cu orașele Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița, a intrat în faza de organizare a concursului de soluții dedicat cetățenilor cu inițiativă din comunitate.

Concursul UrbanLab for Green Cities se va desfășura în perioada 21 – 23 aprilie, în format hibrid, cu posibilitatea participării atât online, cât și fizic, într-o locație din Timișoara. Cele mai bune soluții vor fi recompensate cu premii cu o valoare de până la 3.000 euro. Fondul de premiere este pus la dispoziție de organizator. Soluțiile create în cadrul acestui concurs vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks care va avea loc la Timișoara în data de 27 aprilie și la care vor participa reprezentanți ai administrațiilor publice, lideri din societatea civilă, antreprenori, reprezentanți ai Comisiei Europene și experți în dezvoltare sustenabilă, pentru a discuta despre viitorul verde și smart al orașelor”, a transmis instituția.

Lansarea concursului a fost precedată de organizarea unei campanii de consultare publică care a urmărit să afle cum prioritizează cetățenii investițiile și nevoile orașului. Așadar, în urma centralizării celor o mie de răspunsuri primite de la cetățeni pe baza sondajului adresat celor patru orașe, au fost validate planurile de acțiune pentru comunitățile urbane.

Pornind de la nevoile cetățenilor, au fost identificate trei direcții principale pentru proiectele ce pot fi propuse, și anume: oraș verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră); oraș verde prin tehnologie (digital) și oraș verde prin implicare (educație, voluntariat).

1000x200 dacus 02

În prima categorie de proiecte intră orice propunere de design urban, regenerare urbană, urbanism sau mobilitate sustenabilă. Pot fi propuse soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi.  În cea de-a doua categorie se încadrează proiectele care propun aplicații ce pot îmbunătăți viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care au legătură cu conceptul de oraș sustenabil și verde: aplicații de reducere a risipei de hrană, de mobilitate, de eficiență energetică, de digitalizare a administrației, de stimulare a folosirii energiei verzi, de educare și conștientizare a publicului. Peste 95% dintre cetățenii care au participat la sondaj, au declarat că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului. Propunerile care se încadrează în această ultimă categorie au ca scop stimularea cetățenilor de a se implica prin acțiuni concrete, idei, proiecte ce pot angrena mai mulți oameni, în transformarea verde a comunității”, a detaliat Primăria Timișoara.

Înscrierile la concursul de soluții se pot face AICI!

 

publicitate si promovare online banner maxagro