Se amenajează sisteme de irigații și desecare în Timiș

seceta
explo 1000x200

În al 12-lea ceas, Guvernul a aprobat „Programul naţional de reabilitare şi/sau înfiinţare a infrastructurii principale de irigaţii şi infrastructurii de desecare şi drenaj”. Astfel, în mai multe zone din Timiș se vor amenaja sisteme de irigații.

În prezent, România dispune de o suprafaţă amenajată pentru irigat de 3 milioane de hectare. Din această suprafaţă, 2,6 milioane de hectare o reprezintă suprafaţa viabilă şi marginal viabilă. Insuficient! O dovedește acestă vară, când agricultorii s-au lovit de secetă pedologică și au pierdut culturi.

Potrivit hotărârii de Guvern, sisteme de irigații se vor amenaja în trei zone din Timiș și de desecare în peste 10 comune.

În Periam, se vor instala sisteme de udat pe 640 de hectare, în Beregsău Mare pe 542 de hectare și între Șag și Topolovățu Mare pe 8.741 de hectare. În proiect sunt prevăzute și stații de pompare, conducte îngropate, canale de aducțiune sau construcții hidrotehnice.

Stații de desecare se vor amenaja în Iohanisfeld, Livezile, Partoș, Sânmihaiu German, Sânnicolau Mare, Saravale, Ghiorda, Recaș, Șag, Timișoara sau Biled.

În cadrul PNDR 2014 – 2020 au fost alocate fonduri în valoare de 441 de milioane euro.

„Obiectivul general al Programului vizează: – reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii care va conduce la creşterea suprafeţei funcţionale din suprafaţa viabilă şi marginal viabilă economic pentru irigaţii la 70% în anul 2020 şi 90% la orizont 2030 şi constă în reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii din 156 de amenajări aparţinând domeniului public al statului. Obiectivul general al programului se realizează până la sfârşitul anului 2027”, aflăm din hotărârea de Guvern.