Scumpirile pot da peste cap planul de insolvență! Marea provocare pentru Meridian în 2022: creșterea prețurilor la energie electrică și gaz

Ca urmare a intrării în insolvență, au fost luate o serie de măsuri necesare „însănătoșirii” activității Meridian 22, din punct de vedere financiar și funcțional. Societatea înregistrează progrese, dar anul viitor se anunță unul dificil, având în vedere creșterile prețurilor la energie electrică și gaz. Obiectivul administrației locale este scoaterea societății Meridian 22 din insolvență, dar acesta va fi un proces de durată.

Lucrări la Uzina de apă nr. 2

„Aveam scurgeri foarte mari la Uzina de apă nr. 2, din bazinele în care se trata apa. Erau scurgeri uriașe, pierdeam zeci de mii de metri cubi. S-au făcut reparații, bazinul nu mai are scurgeri în prezent. Automat a scăzut la jumătate și consumul de curent electric, pentru că nu mai trebuie să funcționeze atât de mult pompele care alimentau bazinul respectiv. La Uzina 2, cei de la Meridian au început să modernizeze filtrele prin care se tratează apa. Am constatat că, de 20 de ani, nu a fost înlocuit nici măcar nisipul. Deocamdată, s-a înlocuit la un filtru, urmează și celelalte trei filtre. Este vorba despre un nisip special. Am înlocuit și crepinele, sunt investiții destul de mari. Urmează să mai achiziționăm o pompă, pentru că s-a ars. Este vorba de 55.000 de euro pe care îi dă Primăria, pentru că dotarea este a noastră. Pompele sunt foarte vechi, datând din anii 1965-1970”, precizează primarul Claudiu Buciu.

Obiectivul este scoaterea Meridianului din insolvență

La faza de euprare, la înțelegere cu cei de la Apele Române, au fost făcute modificări la treapta mecanică: „am montat noi grătare, am curățat toate bazinele, pentru a avea apă mai curată la ieșire. Cu Apele Române, am ajuns la înțelegerea să prelungească perioada în care nu se pot aplica amenzi cu încă un an, datorită modificărilor pe care le-am făcut acum și care sperăm că vor îmbunătăți parametrii la ieșire. Dacă vor acești parametri vor fi mai buni, sperăm la prelungirea perioadei de suspendare a penalităților”.

Toate achizițiile desfășurate la Meridian s-au desfășurat corect, apreciază primarul. Nu se mai cumpără nimic la preț triplu – de aici alte economii. În paralel, „am început controale pe străzi și găsim în fiecare zi zeci de abonați care n-au contract, n-au contor și recuperăm sumele restante. Obiectivul nostru este să scoatem societatea din insolvență, dar va fi un proces de durată”.

În 2022 vor fi atribuite lucrări majore

„De la anul, vom începe să atribuim lucrări majore Meridianului, și aici mă refer în primul rând la branșamentele la locuințele colective din oraș, canalizări, relocarea țevilor de pe centru. Vom dota societatea și cu utilaje, precum excavator, buldoexcavator, încărcător frontal compact, aparate de sudură și autocamioane, pe care le-am prins în buget. Contractul de întreținere a celor 38 de fântâni publice, care până acum era atribuit unei societăți din Caransebeș, va fi preluat de la 1 ianuarie 2022 tot de către Meridian. Nu este o oprerațiune așa de complicată și mai bine banii rămân la noi. Ca ultimă precizare, nu s-a renunțat la preluarea clădirilor Meridianului de către Primărie.”, mai spune edilul-șef.

De la anul viitor, societatea M22 va putea face și angajări de personal. Deocamdată, va intra în vigoare un plan de reorganizare, prin care se preconizează angajarea de noi persoane, dar și reducerea unor posturi, acolo unde este necesar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/