Scriitorul Robert Șerban, la Timișoara: Sunt convins că tehnologia va facilita lectura. Țelul nostru este să citim

scriitorul Robert Serban din Timisoara

La Timișoara începe Festivalul Internațional de Literatură. Urmează patru zile în care peste 40 de scriitori din țară și străinătate vor citi pentru public și vor dezbate cu pasionații de carte, apoi vor avea întâlniri cu tinerii și iubitorii de literatură din Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare și Reșița.

„De ce avem nevoie de literatură? Cititul este cel mai formator exercițiu intelectual. Nimic nu se compară cu capacitatea omului de a sta în fața unei cărți, ale unor rânduri, a încerca să le înțeleagă, a încerca să se concentreze pe timp îndelungat, a încerca să-și imagineze ce se întâmplă în acea carte, a încerca să se transpună în pielea personajelor. E un exercițiu formator intelectual, mai formator decât oricare altul, decât ascultatul de muzică, decât de privitul unei picturi, decât de văzutul unei piese de teatru. Tocmai pentru că te identifici în cele scrise de celălalt și încerci să le cauți sensuri. S-a pierdut acest exercițiu, din păcate literatura pierde tot mai mult teren datorită faptului că suntem tot mai puțin capabili și tot mai puțin tentați să ne concentrăm, să evadăm în lumile astea. Se vede în fiecare zi, prin clasa politică, prin noi înșine, pentru că suntem mai neatenți, suntem mai puțin disponibili pentru efort, suntem mai puțin disponibili pentru ceilalți.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, scriitorul Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Pe parcursul celor patru zile de festival, peste 40 de scriitori aduc literatura mai aproape nu doar de timișoreni, ci și de tineri, liceeni și iubitorii de carte din Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Reșița. Festivalul începe în această seară, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de la ora 18.

„Va fi, ca întotdeauna, un mod de a transforma literatura într-un soi de spectacol. Scriitorii sunt cei mai spectaculoși oameni. Sunt oamenii care rostesc cel mai bine cuvintele, sunt oamenii care găsesc cele mai importante formule de adresabilitate. Sunt oamenii care formulează lucrurile extrem de percutant. Sunt cei mai buni interlocutori. Sunt niște vrăjitori. (…) În Sala Barocă, seară de seară, timp de patru seri, oamenii pot să-i asculte pe acești scriitori care vor citi din literatura lor, pot să discute cu ei, pentru că vor fi dialoguri. Dar scriitorii mai fac și altceva, merg în licee. Merg în câteva dintre liceele importante din Timișoara, în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Lugoj, unde se întâlnesc tot cu oamenii tineri. Tocmai pentru că, de fapt, acolo trebuie să dăm lovitura și, când spun să dăm lovitura, generalizez. Noi toți, oamenii maturi, trebuie să dăm lovitura cu copiii, trebuie să-i formăm.”, a mai spus Robert Șerban.

„Cartea de hârtie va dispărea, va fi un obiect de lux”

Festivalul, aflat la cea de-a XII-a ediție, atrage un public din ce în ce mai pasionat de literatură.

„E atât de plăcut să vezi oameni care se așază pur și simplu și ascultă cu gura căscată, pentru că poveștile asta fac: te transferă din lumea asta, în care, iată, suntem înnebuniți de zi cu zi, în lumi imaginare, în lume în care ți-ar plăcea să trăiești, sau dimpotrivă, nu ți-ar plăcea să trăiești, dar știi că se face transferul ăsta. Oamenii tineri sunt țelul nostru, ca dovadă că avem foarte mulți voluntari elevi de liceu. Și, de fapt, doar elevi de liceu, greu a mai fost loc pentru vreo 2-3 studenți. Elevii de liceu vin aici și pentru că mulți dintre ei scriu, și pentru că mulți dintre ei nu s-au dezlipit de carte. Dar țelul nostru nu e să citim cărți, țelul nostru e să citim, ca dovadă că eu împart între cărțile de hârtie și cărțile de pe ecran.”, a explicat Robert Șerban.

În context, scriitorul apreciază că tehnologia va facilita, în viitorul lectura: „Nu suportul e formidabil. Cartea de hârtie va dispărea în 20, 30, 40 de ani. Va fi un obiect de lux pentru cei care vor avea bani să și-o plătească, pentru cei care colecționează. În schimb, sunt convins că tehnologia va facilita lectura. O să apară cărțile hologramate, o să apară aceste suporturi absolut spectaculoase care ne vor împrieteni din nou cu cititul. Sper asta. Pentru că este actul intelectual cel mai tare formator, face cele mai rapide și puternice cute pe creier, ca să facă o glumă.”

Prima ediție a festivalului a avut loc în toamna anului 2012. Evenimentul este organizat de Fundația Politehnica Timișoara. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

Foto: Facebook/Robert Șerban

CITEȘTE ȘI: Festivalul Internațional de Literatură; la Timișoara și în alte 4 orașe din Timiș și Caraș-Severin

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/